Головний зміст

bfi.org .uk Відновне правосуддя полягає не в покаранні, а відновленні, зціленні, примиренні всіх сторін конфлікту, усуненні завданої шкоди та досягнення злагоди в суспільстві.

 

 

 

 

 

 

 

 

В липні 2017 року Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх презентувала пропозицій змін до законодавства України з питань впровадження відновного правосуддя для неповнолітніх.

 

Під час експертного обговорення учасники заходу здійснили детальний аналіз пропозицій, висвітлили власні зауваження та рекомендації, а також виділили ключові питання, які потребують спільного вирішення та обговорення.

 

Серед них:

  • Визначення «платформи», на базі якої медіатор може реалізовувати процес «програми ювенального примирення».
  • Впровадження змін до законодавства України шляхом застосування бланкетних норм (з урахуванням проекту Закону «Про медіацію», що був прийнятий Верховною Радою України у першому читанні) або ж формування законодавчих пропозицій виключно шляхом внесення відповідних змін до чинних законодавчих актів України.

 

Для того, щоб запровадити ці ключові положення, було вирішено створити відповідну робочу групу з питань вивчення необхідності запровадження спеціальних умов застосування програм примирення у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх в  Україні».

 

До складу робочої групи увійдуть делеговані представники членів Міжвідомчої координаційної ради, а також представники інших органів державної влади, судової системи, експерти, науковці, громадські активісти, які зацікавлені у розвитку сфери кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні, та мають відповідний професійний досвід.