Головний зміст

internet zavisimost 926x696З появою і розвитком всесвітньої мережі «Інтернет» виникли нові способи вчинення злочинів з доведення до самогубства, які набирають обертів в світі разом зі зростом кількості постійних користувачів мережі.

 

 

 

 

 

 

 

В Україні Значних обертів набрали самогубства підлітків, які були учасниками так званих «груп смерті», поширених в соціальних мережах.

 

Адміністратори групи дають учасникам таких груп травматичні «завдання» - наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, знявши все це на відео. Кінцевою метою «гри» є доведення до самогубства, яке також має бути зафіксовано на камеру.

 

З 2010 по 2015 року в Україні винесено всього чотири вирока за доведення до самогубства, тобто, менше одного вироку на рік.

 

Зазвичай, правоохоронці припиняють провадження у справах про самогубство, не знайшовши слідів насильства на тілі загиблих. Версію доведення до самогубства належним чином не розслідують або й взагалі ігнорують.

 

Через високу латентність доведення до самогубства і відсутність норми в Кримінальному кодексі України, яка б давала можливість залучати до відповідальності за доведення до самогубства через Інтернет, оцінити реальну ситуацію і стан проблеми вкрай складно.

 

Саме тому народний депутат Павло Унгурян зареєстрував у Верховній Раді Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо розширення переліку кримінально караних способів доведення до самогубства або самокалічення або замаху на самогубство або самокалічення).

 

Законопроектом пропонується карати позбавленням волі на строк до 3-ох років за доведення до самогубства шляхом шантажу, погроз і втягування в "групи смерті."

 

За ці ж дії, вчинені щодо особи, яка перебувала в психологічній, емоційній, матеріальній або іншій залежності від винного, або щодо двох або більше осіб - обмеженням або позбавленням волі на строк до п'яти років.

 

Якщо ж до самогубства було доведено неповнолітню особу, то винному загрожує від 12-ти до 15-ти років позбавлення волі.

Джерело: «Я і Закон»