Головний зміст

113956 500x317Генеральний прокурор має цілу низку процесуальних прав у кримінальному, цивільному, господарському, адміністративному судочинстві та під час розгляду справ про адміністративні правопорушення.

 

 

 

 

 

Для  належної реалізації цих прав він обов’язково повинен мати повну юридичну освіту, знання і практичний досвід у галузі права.

 

Ця умова була обов’язкова для обіймання посади Генерального прокурора до 2016 року.

 

Про необхідність юридичної освіти та відповідного професійного рівня прокурорів йдеться у низці міжнародних нормативно-правових актів. Світова практика також переконливо свідчить, що  очолювати Генеральну прокуратуру України повинна одна з найдосвідченіших осіб у галузі права. Набути відповідний практичний досвід можна лише шляхом тривалої роботи в цій сфері.

         

   У зв’язку з цим зареєстровано проекту Закону України №6763  «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо вимог до кандидатів  на посаду Генерального прокурора».

 

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 27 та 40  Закону України «Про прокуратуру» та встановити, що на посаду Генерального прокурора може бути призначеним громадянин України, який  матиме юридичну освіту та  стаж роботи в галузі права не менше десяти років.

 

Крім того, відповідно до внесених змін до Конституції України пропонується у тексті Закону України «Про прокуратуру» словосполучення «Генеральний прокурор України» замінити на словосполучення «Генеральний прокурор» в усіх відмінках.