Головний зміст

573 af8d079f0b67bd874d2225f042f4afa9 9889 1Стало відомо, як Вища рада правосуддя розглядатиме претендентів на мантії суддів нового Верховного Суду після того, як відповідні рекомендації надійдуть з Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

 

 

 

 

 

Про це «Судово-юридичній газеті» розповів голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк.

 

Відповідно до Закону «Про Вищу раду правосуддя», призначення суддів Верховного Суду буде проходити за загальною процедурою: після рекомендації ВККС висновок члена ВРП про можливість кандидата бути призначеним на посаду буде винесено на розгляд колегіального органу.

 

«Кандидати в Верховний Суд, звичайно, будуть особисто присутні на засіданні Ради правосуддя, а члени Ради будуть їм задавати питання. Звичайно, увага до кандидатів до Верховного Суду буде велика, а всі рекомендації Комісії будуть ретельно вивчені, але перевірка матеріалів і кандидатів з «нуля», як це робила ВККС, здійснюватися не буде. Закон не передбачає такої можливості.

В першу чергу Рада правосуддя буде перевіряти процедуру дотримання конкурсу та надання рекомендації кандидату », - розповів Ігор Бенедисюк.

 

Глава Вищої ради правосуддя зазначив, що Рада має право і обов'язок відмовити кандидату на посаду судді у внесенні подання Президентові України, якщо буде встановлено порушення процедури відбору; якщо будуть обґрунтовані сумніви в добропорядності, професійній етиці кандидата, які або не були предметом розгляду Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, або Комісія не дала їм відповідну оцінку.

 

В такому випадку ВККС може направити в Раду правосуддя нову рекомендацію на кандидата, який посів наступне за рейтинговим списком місце, або ж провести на незайняту вакансію новий конкурс.

 

На питання, чи можливі відводи членів ВРП при розгляді кандидатів до ВС, Ігор Бенедисюк не виключив такої можливості, пославшись на те, що більшість членів Ради - судді вищих судів, і особисто знайомі з багатьма кандидатами.