Головний зміст

konkurss20 липня 2017 року відбувся круглий стіл «Кандидати у новий Верховний Суд «під мікроскопом»: як відбувалася перевірка особистих морально-психологічних якостей та загальних здібностей».

 

 

 

 

 

На цьому заході розповіли про нові деталі тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей кандидатів на посади суддів ВС.

 

Дослідження щодо психологічних аспектів професійної діяльності судді були проведені завдяки Проекту USAID «Нове правосуддя» фахівцями факультету психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. «Дослідницька група півтора року працювала над професіограмою суддівської професії», - зазначила експерт проекту Інна Козицька.

 

«Ми проаналізували, які вимоги до морально-психологічних характеристик висуваються в різних країнах світу. Це США, Великобританія, Німеччина, Данія, Франція. Визначили ключові характеристики, систематизували та класифікували їх. Також виокремили 5 основних блоків, за якими потім повинно відбуватися тестування і оцінювання», – підкреслила Інна Козицька.

 

Наступний крок – до тестування долучилися партнери Комісії з проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», які запропонували Комісії матрицю мислення, певну матрицю оцінки, через яку ВККСУ отримує не лише інформацію та факти, а ще й краще може їх оцінювати з точки зору законодавчих вимог, які мають бути виконані при встановленні рейтингів і оцінюванні кандидатів. «ВККСУ володіла більшою кількістю даних  про кожного кандидата, ніж в аналогічних ситуаціях в інших інституціях в європейських країнах, які добирають суддів», – зауважив Координатор Проекту Довідас Віткаускас.

 

Кандидати складали чотири типи тестів: HCS Integrit Check, BFQ-2, психодіагностичний MMPI-2, оцінка загальних здібностей кандидата General skills test. При цьому було виділено чотири основні блоки, за якими і проводилася оцінка: особиста компетентність, соціальна компетентність, доброчесність та професійна етика. Кожен з цих блоків було розбито на певну кількість показників.

 

«Кожна з методик містить близько 12 сторінок шкал, текстів, інформації, яку важливо знати про кандидата. Для того, щоб максимально ефективно оцінити загальні показники та показники морально-психологічних якостей кандидата, члени Комісії, спираючись на загальну оцінку і висновок психолога, отримали звіт», – розповіла проектний менеджер компанії ОС Україна Анастасія Дьоміна.

 

Член ВККСУ Андрій Козлов зазначив, що психологічні тести були покликані виконати серйозну превентивну функцію, а саме запобігти тому, щоб на суддівські посади потрапляли люди, які не мусять туди потрапити.

 

«Завдяки психологічним тестам ми одержали можливість, принаймні опосередковано, «влізти» кандидату в душу і голову для того, щоб побачити, що це за людина. Ми змогли заздалегідь підготуватися і випрацювати в багатьох випадках навіть певний сценарій проведення співбесіди. Нам, як це не дивно звучить, вдалося максимально об’єктивізувати підхід до оцінки суб’єктивних якостей людини, яка прийшла до нас», – відзначив Андрій Козлов.