Головний зміст

logo vrp blueЛише за 20–21 липня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло п’ять повідомлень про втручання у діяльність судді.

 

 

 

 

 

 

Так, від  голови Львівського апеляційного господарського суду Плотницького В.Д. та суддів Львівського апеляційного господарського суду і господарських судів апеляційного округу надійшло повідомлення про втручання у зв’язку із нападом невідомих осіб на голову господарського суду Чернівецької області Желіка Б.Є., що стався 10 липня 2017 року у його приватному будинку із застосуванням вогнепальної зброї.

 

Також 20 липня до Ради надійшло повідомлення про втручання у діяльність судді від в.о. голови Вінницького міського суду Вінницької області Іванченка Я.М., в якому йдеться про спробу громадян, що прийшли підтримати підозрювану у кримінальній справі особу під час розгляду судом апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду  Вінницької області від 2 червня 2017 року про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, вчинити тиск на суд. Невідомі особи, які перебували у приміщенні залу судових засідань, викрикували до головуючого судді різні гасла з вимогою негайно звільнити підозрюваного з-під варти, а решта осіб заблокували зал судового засідання, що унеможливило подальшу роботу суду. Протиправні дії було припинено зусиллями працівників Національної поліції України та складено адміністративний протокол стосовно вказаних осіб.

 

У повідомленні про втручання у діяльність судді, що надійшло від суддів Апеляційного суду Вінницької області Панасюка О.С., Зайцева А.Ю., Шемети Т.М., йдеться про намагання представника відповідача у нерозглянутій цивільній справі вчинити тиск на суд шляхом подання скарги на дії суддів до Вищої ради правосуддя  та заявлення за цими обставинами клопотання про відвід суддів.

 

21 липня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя  Бойка О.Ю. про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя з боку прокурора, який брав участь у справі. Після винесення ухвали слідчим суддею представник прокуратури звернувся зі скаргою до Вищої ради правосуддя та вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про скоєння суддею злочину, передбаченого частиною першою статті 375 Кримінального кодексу України. Як зазначив суддя, з п’яти слідчих суддів «прізвища чотирьох вже внесено представниками прокуратури до  ЄРДР  «як осіб,  які вчинили злочини, зокрема винесли ухвали, з якими не згодний сам прокурор». Разом із тим вважаю, що такі дії прокурора за своєю суттю є способом тиску на мене як суддю».

 

Крім того, 21 липня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення голови Ширяївського районного суду Одеської області Палія С.А. про захоплення будівлі суду.

 

Дані внесено до Реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, розпочато перевірки.