Головний зміст

ESPLЗаявник Олександр Хлєбік скаржився на порушення Україною Європейської Конвеції з прав людини прав, стверджуючи, що держава порушила його право на здійснення чесного правосуддя у прийнятний часовий період.

 

 

 

 

 

 

Так, Олександр Хлєбік з квітня 2013 року відбуває покарання за звинуваченням у кількох злочинах відбуває у в’язниці міста Старобільськ Луганської області. Вироком одного із судів Луганської області він отримав вирок – 8 років та 9 місяців ув’язнення.

 

Проте невдовзі після засудження Хлєбік подав апеляцію до апеляційного суду, розташованого в Луганську. У 2014 році місто було окуповане, а тому за його апеляцією досі не було винесено рішення. Фактично, розгляд апеляції став неможливим, адже українська сторона не має змоги отримати матеріали, які залишилися в Луганську.

 

Зважаючи на це, ЄСПЛ прийняв рішення відмовити у розгляді даної скарги. Європейський суд з прав людини визнав відсутність порушення ув’язненого Олександра Хлєбіка, мотивуючи своє рішення тим, що Україна не несе відповідальності за порушення прав людини на окупованих територіях.