Головний зміст

vsuВерховний Суд України в постанові від 5 липня 2017 року по справі № 6-1726цс16 висловив свою правову позицію щодо порядку приватизації земельної ділянки.

 

 

 

 

 

 

Згідно ст. 377 ГК України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.

 

Якщо ж договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

 

Якщо житловий будинок, будівлю або споруду розміщено на земельній ділянці, наданій у користування, то в разі їх відчуження до набувача права власності надходить і право користування тієї частини земельної ділянки, на якому вони були розміщені, і частини ділянки, необхідної для їх обслуговування.

 

Аналогічні положення були закріплені в статті 120 ЗК України.

 

Разом з тим, згідно з частиною першою статті 118 ЗК України громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, що знаходиться в його користуванні, подає заяву до відповідної адміністрації або сільської (міської) ради за місцезнаходженням земельної ділянки.

 

Статтею 121 ЗК України затверджено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу прав власності на земельні ділянки з земель державної та комунальної власності для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) у розмірі: в селах - не більше 0,25 га, у селищах - не більше 0,15 га, в містах - не більше 0,1 га.

 

При цьому розмір земельної ділянки, яка передається безоплатно громадянину у власність у зв'язку з набуттям ним права власності на житловий будинок, не може бути менше, ніж максимальний розмір земельної ділянки цільового призначення, (крім випадків, коли розмір земельної ділянки, на якому розташований будинок, менше) .

 

Таким чином, громадянин має право на приватизацію земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, в разі переходу права власності на житловий будинок (частини житлового будинку) і переходу права користування земельною ділянкою - на приватизацію цієї ділянки, на якій розміщений житловий будинок (частина житлового будинку), господарські будівлі, споруди та частини земельної ділянки.