Головний зміст

img 02 1Незважаючи на канікули, народні депутати не припиняють займатися законотворчою діяльністю і продовжують реєструвати у Верховній Раді законопроекти. Один з них стосується професійного навчання держслужбовців.

 

 

 

 

Мова йтиме про проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо професійного навчання державних службовців» №7009 від 28.07.2017 р. Він стосується підвищення кваліфікації, стажування держаних службовців в Україні, а також витрат на навчання.

 

Так, Національне агентство України з питань державної служби пропонують наділити повноваженнями здійснювати державне замовлення на професійне навчання державних службовці за пріоритетними напрямами і на конкурсних засадах розміщувати його серед суб’єктів господарювання, незалежно від їх форми власності.

 

Одночасно проект передбачає відмову від розроблення освітньо-професійних програм у галузі знань «Публічне управління та адміністрування». Скасувати хочуть і обов’язкове підвищення кваліфікації, яке наразі не рідше разу на три роки.

 

Слова «підготовка», «перепідготовка», «спеціалізація» та «підвищення кваліфікації пропонують замінити  терміном «професійне навчання». Професійне навчання державних службовців проводиться за рахунок коштів державного бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством,   у встановленому законодавством порядку в навчальних закладах, установах, організаціях незалежно від форми власності, які мають право надавати освітні послуги, у тому числі за кордоном.

 

Однією з важливих ідей проектує є обсяги витрат на професійне навчання – вони  не можуть бути менше, ніж 5 відсотків фонду оплати праці державних службовців відповідного державного органу.

 

Окрім того, поряд зі вказаними вище змінами до Закону України «Про державну службу», його пропонують доповнити новою статтею 49-1 «Професійне навчання за ініціативою державного службовця».

 

За нею державному службовцю надається право пройти курс професійного навчання за власним вибором за погодженням з безпосереднім керівником та керівником державної служби.

 

Проект пропонує виплачувати держслужбовцеві компенсацію у розмірі вартості навчання, але не більше ніж прожитковий мінімум, визначений Законом України “Про державний бюджет” станом на 1 січня кожного року.

 

Тривалість професійного навчання за власною ініціативою не може перевищувати 10 днів упродовж року.

 

Наразі проект направлено Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Після розгляду Комітету, але не раніше 5 вересня (початок VIII сесії ВРУ) він потрапить до сесійної зали.

 

Зазначимо, що в той ж день в Парламенті зареєстрували ще один законопроект, який стосується підготовки держслужбовців у провідних вузах світу. Детально ознайомитися з пропозиціями проекту №7008 можна за посиланням.