Головний зміст

VSU 15031327 червня 2017 року Верховний Суд України розглянув справу про визнання дій протиправними та зобов’язання змінити формулювання підстави звільнення з посади судді.

 

 

 

 

 

4 березня 2016 року було прийнято рішення Вищої ради юстиції, згідно з яким до Верховної Ради України внесено подання про звільнення Гавриша Ярослава Михайловича з посади судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області у зв’язку з неможливістю виконувати повноваження за станом здоров’я.

 

Проте вже у серпні 2016 року Гавриш Я.М. у порядку статті 171-1 Кодексу адміністративного судочинства України звернувся до Вищого адміністративного суду України як суду першої інстанції з позовом про визнання дій протиправними та зобов’язання змінити формулювання підстави звільнення його з посади судді.

 

Заявник вказав, що відповідно до частини п’ятої статті 126 Конституції України, статті 43 Закону України від 15 грудня 1992 року № 2862-ХІІ «Про статус суддів» підстава звільнення його з посади судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області повинна мати таке формулювання: «у зв’язку із неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров’я, у відставку».

 

24 жовтня 2016 року ВАСУ залишив без розгляду позовні вимоги Гавриша Я.М. до Вищої ради юстиції у зв’язку з пропуском місячного строку звернення до суду та відмовив у задоволенні його позову до Верховної Ради України з огляду на те, що постанову про його звільнення було прийнято із дотриманням процедури, визначеної чинним на час виникнення спірних правовідносин законодавством України.

 

Верховний Суд України, розглядаючи справу з огляду на приписи статті 58 Конституції України, висновки, викладені у рішенні Конституційного Суду України від 9 лютого 1999 року № 1-рп/99, дійшов висновку, що положення статті 43 Закону № 2862-XII, які передбачали право судді на відставку за станом здоров’я, що перешкоджає продовженню виконання обов’язків, втратили чинність із набранням з 1 січня 2011 року чинності Законом України від 7 липня 2010 року № 2453-VI «Про судоустрій і статус суддів».

 

Відповідно до частини першої статті 114 Закону № 2453-VІ, чинної на час подання Гавришем Я.М. заяви про звільнення його з посади судді і прийняття ВРУ постанови про його звільнення, суддя звільняється з посади у разі неможливості здійснювати повноваження за станом здоров’я за наявності медичного висновку, що надається медичною комісією, утвореною спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я.

 

Верховний Суд України дійшов висновку, що постанова Вищого адміністративного суду України від 24 жовтня 2016 року відповідає вимогам процесуального та матеріального права, а ухвала цього суду від 24 жовтня 2016 року про залишення позовної заяви без розгляду є обґрунтованою і такою, що ухвалена з дотриманням норм процесуального права, та відмовив у задоволенні заяв Гавриша Я.М.