Головний зміст

1320185387 kupapУ Верховній Раді зареєстровано Проекту Закону України № 7016 «Про внесення змін до деяких законів України щодо оскарження та перегляду постанов по справах про адміністративні правопорушення».

 

 

 

 

 

Відповідно до ч. 4 ст. 7 КУпАП, вищестоящі органи та посадові особи державних органів, уповноважених здійснювати провадження у справах про адміністративні правопорушення, забезпечують додержання вимог закону при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення через систематичний контроль, право оскарження та іншими встановленими законом способами.

 

Водночас, законодавством не визначена процедура перегляду вищестоящим органом справ про адміністративні правопорушення та неправомірних рішень підпорядкованих їм посадових осіб.

 

За таких обставин будь-які судові рішення по справах про адміністративні правопорушення відповідно до чинного законодавства можуть бути оскаржені виключно особою, яка притягується до адміністративної відповідальності.

 

Також, по справах про адміністративні правопорушення, розгляд яких віднесено до компетенції суду, відповідно до положень статті 287 КУпАП оскарженню підлягають тільки постанови про накладення адміністративного стягнення, а тому є передумови для безпідставного закриття судами справ, що не може бути оскаржене.

 

Вищенаведене вимагає законодавчого урегулювання порядку оскарження та перегляду зазначеної категорії справ органом (посадовою особою), який виявив правопорушення.

 

Метою проекту є внесення змін до статей 287, 288, 293 – 295 КУпАП щодо оскарження уповноваженими державними органами постанов, у т.ч. судових, по справах про адміністративні правопорушення, а також доповнення КУпАП новою статтею 290-1, що визначатиме чіткі підстави перегляду вищестоящим органом (посадовою особою) неправомірних постанов по справах про адміністративні правопорушення.