Головний зміст

87796Однією з вимог для зайняття суддівської посади є 5-річний (раніше — 3-річний) стаж роботи у сфері права. Втім, як повідомлялось раніше, деяким правникам, які не мали відповідного досвіду, вдалося пройти всі процедури.

 

 

 

 

 

 

Даний факт набув широкого розголосу та викликав жваве обговорення серед правників та суддів. Проте наразі Верховний Суд України поставив крапку у даному питанні та визначив: «коли особа, яка виявила бажання брати участь у доборі кандидатів на посаду судді, повинна вважатися такою, що має визначений Конституцією України стаж роботи в галузі права не менш як три роки»

 

22 вересня 2016 року ВРЮ відмовила у внесенні подання Президентові України про призначення Лукашової О.Є. на посаду судді Луцького міськрайонного суду Волинської області вперше, оскільки вона на день подання до ВККСУ письмової заяви про участь у доборі кандидатів на посаду судді не мала трирічного строку роботи в галузі права.

 

Проте 28 лютого 2017 року Вищий адміністративний суд України визнав незаконним і скасував рішення ВРЮ та зобов’язав Раду розглянути рішення ВККСУ про рекомендацію Лукашової О.Є. для призначення на посаду судді Луцького міськрайонного суду Волинської області.

 

Рада не погодилась із викладеними у постанові суду висновками та звернулась до Верховного Суду України із заявою про її перегляд.

 

Розглянувши справу, Верховний Суд України дійшов висновку, що положення про те, що на посаду судді може бути рекомендований громадянин України, який поряд з вимогами, визначеними цими нормами, повинен мати (набути) стаж роботи в галузі права не менш як три роки, означають, що особа, яка вирішила взяти участь у доборі кандидатів на цю посаду, повинна мати зазначений стаж станом на день подання письмової заяви про участь в доборі на посаду судді і документів, визначених цим Законом, в межах оголошеного ВККСУ проміжку часу для подання заяви, але не пізніше кінцевого (крайнього) терміну їх подання, оголошеного ВККСУ.