Головний зміст

vsuВерховний Суд України в постанові від 5 липня 2017 року по справі № 6-3030цс висловив свою правову позицію щодо відповідальності за розкрадання електричної енергії.

 

 

 

 

 

     Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюються статтею 714 ЦК України, статтями 24-27 Закону України «Про електроенергетику», Правилами та Методикою.

 

Згідно ст. 26 ЗУ «Про електроенергетику» споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником.

 

Відповідно до п. 48 Правил споживач несе відповідальність згідно із законодавством за:

  • порушення правил користування електричною енергією;
  • розкрадання електричної енергії (у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку).

 

Згідно п. 53 Правил у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника.

 

Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться відмітка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника. Акт про порушення Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менше з трьох уповноважених представників енергопостачальника. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів.

 

Пунктами 4, 5 Порядку встановлено, що обсяг електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, визначається величиною розрахункового споживання електричної енергії протягом періоду порушення на підставі акта виявлених порушень.

 

Таким чином, розрахунок завданих енергопостачальнику збитків здійснюється:

  • по добовій величині розрахункового споживання електричної енергії;
  • за кількістю днів з дня останнього контрольного зняття представником енергопостачальника показань приладу обліку чи його технічної перевірки до дня усунення порушення (наприклад, виявлення представником енергопостачальника прихованої електропроводки, пристрою, який занижує показання приладу обліку - обчислюється кількість днів з дня останньої технічної перевірки і до дня усунення порушення, але не більше терміну позовної давності);
  • за тарифами (цінами) для населення, що діяли в період, за який нараховується розмір збитків.