Головний зміст

vrp logo wightУ Вищій раді правосуддя затверджено План діяльності Вищої ради правосуддя на 2018–2020 роки. У вказаному документі Вища рада правосуддя також підвела підсумки роботи за перше півріччя 2017 року.

 

 

 

 

 

Так, зокрема, були наведені статистичні дані розгляду дисциплінарних скарг стосовно суддів.

 

Відповідно до законодавчих змін ВРП є єдиним органом, у якому зосереджено здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів. Первинним дисциплінарним органом є Дисциплінарні палати, що утворюються з числа членів ВРП. Наразі у складі ВРП функціонують три Дисциплінарні палати.

 

У першому півріччі 2017 року проведено 56 засідань Дисциплінарних палат ВРП, на яких розглянуто більше 1181 матеріалів, за результатами розгляду яких прийнято 30 рішень стосовно 30 суддів про застосування дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення судді з посади, також вирішено:

  • щодо 471 судді - відмовити у відкритті дисциплінарної справи;
  • щодо 217 суддів - залишити без розгляду та повернути скаржнику;
  • щодо 180 суддів - відкрити дисциплінарну справу;
  • щодо 62 суддів - відмовити у притягненні до дисциплінарної відповідальності судді.

 

Таким чином, дисциплінарні скарги були подані на дії 868 суддів і лише стосовно 180 з них відкрито дисциплінарні справи. Отже, підстави відкриття дисциплінарного провадження були наявні лише щодо 20% суддів, на дії котрих скаржились громадяни.