Головний зміст

1501662406 2358Контроль за місцезнаходженням осіб, які в установленому законом порядку зобов’язані носити електронні засоби контролю, передбачений  статтею 195 Кримінального процесуального кодексу України, а порядок застосування – частиною третьою  цієї статті.

 

 

 

 

Наразі застосовується чинне Положення про порядок застосування електронних засобів контролю від 09.08.2012 р., але Наказ Міністерства внутрішніх справ від 08.06.2017  № 480 «Про затвердження Порядку застосування електронних засобів контролю» вносить деякі зміни. Останній документ ще не набрав чинності, а його текст лиш сьогодні, 8 серпня, завантажили в базу даних Верховної Ради.

 

Новий Порядок визначає алгоритм виконання слідчими і поліцейськими ухвал слідчого судді, суду в частині застосування до підозрюваних, обвинувачених електронних засобів контролю (ЕЗК), а також організацію контролю за місцезнаходженням осіб, які зобов’язані носити ЕЗК. У Порядку розширено і оновлено термінологічну базу, прописані положення усталеної судової практики з цього питання.

 

У ньому вдосконалено умови носіння «браслету» і максимально допустимо підлаштовано їх під потреби підозрюваного/обвинуваченого. Так, не допускається застосування ЕЗК, які суттєво порушують нормальний уклад життя особи, спричиняють значні незручності в їх носінні або можуть становити небезпеку для життя та здоров’я особи, яка їх використовує. Забороняється застосовувати ЕЗК, які не отримали висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

 

В Порядку визначено мету застосування ЕЗК – це  забезпечення виконання обов’язків, що покладаються на підозрюваного, обвинуваченого ухвалою слідчого судді, суду про застосування запобіжного заходу, не пов’язаного з позбавленням волі або у вигляді домашнього арешту.

 

Обов’язок здійснення електронного моніторингу за місцезнаходженням осіб з ЕКЗ покладено на уповноважені підрозділи головних управлінь Національної поліції в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, областях, м. Києві.

 

Дія цього Порядку поширюється також на обвинувачених осіб, щодо яких судом ухвалено обвинувальний вирок, до набрання ним законної сили в разі продовження суддею дії запобіжного заходу, пов’язаного із зобов’язанням носити електронний браслет.

 

Детально ознайомитися з Порядком застосування електронних засобів контролю можна ознайомитися за посиланням. Він набере чинності наступного після публікації дня.