Головний зміст

a2cf255e9900ad101d 46421599Електронні засоби контролю застосовуються до підозрюваного/обвинуваченого у випадках, передбаченими статтею 195 Кримінального процесуального кодексу України. Порядок застосування встановлює Міністерство внутрішніх справ.

 

 

 

ЕЗК застосовується з метою  забезпечення виконання обов’язків, що покладаються на підозрюваного, обвинуваченого ухвалою слідчого судді, суду про застосування запобіжного заходу, не пов’язаного з позбавленням волі або у вигляді домашнього арешту.

 

Так от, 15 серпня 2017 року набрав чинності Наказ Міністерства внутрішніх справ від 08.06.2017  № 480 «Про затвердження Порядку застосування електронних засобів контролю». Положення про порядок застосування електронних засобів контролю від 09.08.2012 р. вже не застосовується.

 

Нагадаємо, Порядок застосування електронних засобів контролю визначає алгоритм виконання слідчими і поліцейськими ухвал слідчого судді, суду в частині застосування до підозрюваних, обвинувачених електронних засобів контролю (ЕЗК), а також організацію контролю за місцезнаходженням осіб, які зобов’язані носити ЕЗК. У Порядку розширено і оновлено термінологічну базу, враховано судову практику.

 

 Умови носіння «браслету» вдосконалено і максимально (без загрози розгляду кримінального провадження) підлаштовано їх під потреби підозрюваного/обвинуваченого. Так, не допускається застосування ЕЗК, які суттєво порушують нормальний уклад життя особи, спричиняють значні незручності в їх носінні або можуть становити небезпеку для життя та здоров’я особи, яка їх використовує. Забороняється застосовувати ЕЗК, які не отримали висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

 

Обов’язок здійснення електронного моніторингу за місцезнаходженням осіб з ЕКЗ покладено на уповноважені підрозділи головних управлінь Національної поліції в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, областях, м. Києві.

 

Дія цього Порядку поширюється також на обвинувачених осіб, щодо яких судом ухвалено обвинувальний вирок, до набрання ним законної сили в разі продовження суддею дії запобіжного заходу, пов’язаного із зобов’язанням носити електронний браслет.