Головний зміст

20160814 090944Дитина може бути поміщена до приймальника-розподільника для дітей виключно за рішенням суду на строк, визначений суддею, залежно від наявності об'єктивних підстав для її тримання в цій установі.

 

 

 

 

 

 

Про це та про правила діяльності приймальників-розподільників Національної поліції України йдеться в Наказі Міністерства внутрішніх справ № 560 від 3 липня 2017 року.

 

Затверджені ним Правила внутрішнього розпорядку приймальників-розподільників для дітей органів Національної поліції України набули чинності сьогодні, 5 вересня 2017 року. Одночасно втратило чинність відповідне Положення 1996 року.

 

Згідно з Правилами, підставами для поміщення дітей у приймальник-розподільник є:

1) для дітей, які досягли 11-річного віку та щодо яких є достатньо підстав вважати, що вони вчинили суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, за яке Кримінальним кодексом України передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п’ять років, і які не досягли віку, з якого за таке діяння особи підлягають кримінальній відповідальності, - рішення суду про обрання запобіжного заходу відповідно до законодавства України;

 

2) для дітей, які підлягають направленню до спеціальних навчально-виховних закладів, - рішення суду про направлення до спеціального навчально-виховного закладу;

 

3) для дітей, які самовільно залишили спеціальні навчально-виховні заклади, у яких вони перебували, - рішення суду про поміщення в ПРД;

 

4) для дітей, які перебувають у розшуку як такі, що зникли, залишили сім'ї або навчально-виховні заклади (бродяжать), - рішення суду про поміщення в ПРД;

 

5) для дітей, які залишили держави постійного проживання і відповідно до міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, підлягають поверненню до держави свого постійного проживання, - рішення суду про поміщення в ПРД.

 

Дітей приймають цілодобово. Дітей у стані алкогольного сп’яніння або під впливом наркотичних чи токсичних речовин, чи психічно хворих з вираженими симптомами хвороби у ПРД не приймають.

 

У приміщенні приймальника-розподільника мають бути обладнані кімната прийому дітей, навчальний клас, ігрова кімната з телевізором і настільними іграми, чоловічі та жіночі спальні з одноярусними ліжками, тумбочками, матрацами, постільною білизною в повному комплекті, тюлем та шторами, душова і туалетні кімнати, кухня, їдальня, кімната для зберігання особистих речей утримуваних осіб, кабінети посадових осіб, архівна кімната. Окрім того, ПРД має бути обладнаний спортивним майданчиком та двориком для прогулянок.

 

Перед поміщенням у ПРД дитину оглядають, складають протокол про стан її здоров’я та вилучають зброю, боєприпаси, вибухові, отруйні, наркотичні речовини, гральні карти, спиртні напої, тютюнові вироби, сірники, колючі, ріжучі предмети. Якщо вилучені предмети не речові докази – їх знищують. Гроші та документи передаються посадовій особі під протокол для зберігання у сейфі.

 

Усіх дітей реєструють у журналі та заводять облікові справи, в яких зберігають рішення суду, інформацію про батьків та інші документи.

 

Умови перебування, навчання, виховання дітей, у тому числі їх самообслуговування, мають бути нешкідливими і безпечними. Діти мають право отримувати посилки і передачі, а також право на листування, спілкування телефоном, зустрічі з батьками, іншими законними представниками, адвокатами, родичами, представниками громадських організацій. Також вони мають право скаржитися на умови тримання до прокуратури та  інших органів влади.

 

У групі може перебувати не більше 8 дітей однієї статі. Усім їм видають одяг та зубну щітку, зубну пасту, мило. Купатись вони повинні щодня, змінювати постільну та натільну  білизну не рідше одного разу на 7 днів. У спальних приміщеннях на одну особу повинно припадати не менше 5 м2, а температура повітря не може бути нижчою за 18°С ( у душових – не нижче 25 °С). Гуляти на свіжому повітрі потрібно не менше однієї години.

 

Якщо дитина поводиться зразково, начальник вручає їй пам’ятний подарунок чи висловлює подяку (усну або письмову); в іншому разі застосовуються заходи виховного впливу – проводиться профілактична бесіда або оголошується зауваження.

 

Для проведення слідчих дій дітей видає начальник ПРД, оформлює акт про передачу особи та робить запис у Журналі обліку дітей.

 

Влаштування дітей після перебування в ПРД залежить від причини їх поміщення до установи. Отримавши рішення суду про направлення дитини до спеціальної установи, дитина отримує путівку до школи або професійного училища соціальної реабілітації. Якщо дитину не забрали протягом 3 діб до закінчення строку тримання, начальник інформує про дитину орган поліції, суд та органи прокуратури і займається її влаштуванням.

 

Окрім вищезгаданих Правил, 5 вересня Наказ № 560 Про організацію діяльності приймальників-розподільників для дітей органів Національної поліції України ввів в дію Перелік норм належності матеріально-технічного забезпечення приймальників-розподільників для дітей органів Національної поліції України та Правила внутрішнього розпорядку приймальників-розподільників для дітей органів Національної поліції України, які є однаковими для усіх ПРД.