Головний зміст

VSU 150313Верховний Суд України в постанові від 13 вересня 2017 року по справі №6-1517цс17 висловив свою правову позицію щодо порядку захисту авторського права або суміжних прав.

 

 

 

 

 

 

За приписами частини першої статті 52 Закону «Про авторське право і суміжні права» за захистом свого авторського права і (або) суміжних прав суб'єкти авторського права і суміжних прав мають право звертатися в установленому порядку до суду та інших органів відповідно до їх компетенції.

 

Згідно зі статтею 45 цього Закону суб'єкти авторського права і суміжних прав можуть управляти своїми правами:

  • особисто;
  • через свого повіреного;
  • через організацію колективного управління.

 

У пункті «г» частини першої статті 49 Закону «Про авторське право і суміжні права» зазначено, що організації колективного управління повинні здійснювати дії, передбачені чинним законодавством, необхідні для захисту прав, управління якими здійснює організація, в тому числі звертатися до суду за захистом прав суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав відповідно до повноважень та доручення цих суб'єктів.

 

Разом з тим така організація, пред'явивши позов, не є позивачем, оскільки вона звертається до суду за захистом прав суб'єктів авторського права (або) суміжних прав, а не своїх.

 

Позивачем в таких випадках повинен бути суб'єкт авторського права і (або) суміжних прав, на користь захисту інтересів якого звернулася організація.

 

У разі якщо організація колективного управління звертається за захистом прав фізичних осіб, спір розглядається в порядку цивільного судочинства.

 

Якщо ж вона звертається за захистом юридичних осіб, то в залежності від суб'єктного складу спір розглядається в порядку господарського судочинства.

 

При цьому не допускається об'єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства.