Головний зміст

Shchotka Початок цього робочого тижня ознаменувався проведенням 9-го регіонального судового форуму, організованого Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Асоціації правників України.

 

 

 

 

Форум зібрав понад сто представників судової гілки влади з усієї України і вперше проходив в стінах вищого навчального закладу - Хмельницького університету управління та права, повідомляє «Я і Закон».

 

Весь захід був розділений на дві сесії, кожна з яких мала свою тематику та доповідачів. Так, перша сесія була присвячена обговоренню досягнень та викликів в діяльності комітетів Ради суддів України, а під час другої сесії говорили про взаємодію органу суддівського самоврядування - Ради суддів України - з інститутами суддівського управління - ВРП і ВККС. Дискусія проходила в форматі бліц-питань і бліц-відповідей.

 

Як передає видання "Закон і бізнес", секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка прокоментував ситуацію щодо кваліфоценіванія суддів, які мають право на відставку. У Щотки запитали про наслідки для судді, який спочатку виявив бажання взяти участь в кваліфоцінюванні, процедура по ньому почалася, а потім він передумав підтверджувати здатність здійснювати правосуддя, тому що вирішив піти у відставку.

 

За словами С. Щотки, в Конституції записано, якщо суддя відмовляється від проходження оцінювання, це є підставою для його звільнення. Тому ВККС, вже коли безпосередньо зіткнеться з таким випадком, буде вирішувати: чи є відкликання заяви про проходження кваліфоценіванія відмовою від нього. «Але раджу з цим не жартувати і заздалегідь обміркувати: йти у відставку або на кваліфоцінювання», - порекомендував С. Щотка.