Головний зміст

zakon 1813В Парламенті зареєструвано законопроект №7468 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо забезпечення якості перевезень у громадському транспорті)”.

 

 

 

 

 

Ініціатори законопроекту зазначають, що, необхідність його прийняття обгрунтовується здебільшого незадовільним станом громадського транспорту, яким користується більша частина українців. 

 

Серед найпоширеніших та найболючіших питань, які виділяє автор законопроекту, можна назвати наступні: відсутні кнопки вимоги зупинки, справні прилади обігріву, кондиціонування, термометри, які можуть бути доказом порушення перевізником вимог та стандартів тощо.

 

Як наслідок, відсутність мінімальних вимог до комфорту під час перевезення пасажирів у громадському транспорті призводить до того, що під час складних погодних умов пасажири уникають поїздок у автобусах чи маршрутних таксі, а соціально вразливі верстви взагалі позбавлені можливості пересуватися таким транспортом в силу стану здоров'я та неможливості перевізником забезпечити їх мінімальні потреби.

 

Тому законопроектом пропонується внести зміни до КУпАП та передбачити відповідальність, зокрема, за здійснення перевізниками на автобусних міських, приміських та міжміських маршрутах загального користування регулярних перевезень пасажирів транспортним засобом без справних у салоні: кнопок вимоги зупинки біля кожного виходу, приладу обігріву, кондиціювання та термометра. Такі дії перевізника будуть каратись штрафом в розмірі від вісімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1360 до 1700 грн.). Штраф накладатиметься на посадових осіб перевізника чи на громадян (якщо перевізником є ФОП).

 

Притягнення до відповідальності перевізників пропонується реалізовувати адміністративним комісіям при виконавчих органах міських, сільських, селищних рад та посадовим особам, уповноваженим на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад, задля чого пропонується внести відповідні зміни до ст. ст. 218 та 255 КУпАП. При цьому в законопроекті зазначається, що вони будуть зацікавлені в реалізації закону, адже прибуток від штрафів буде спрямуватися в місцевий бюджет.