Головний зміст

епельНещодавно в Одесі відбулась науково-практична конференція «Електронне судочинство – нове обличчя правосуддя», яка зібрала більше двохсот представників юридичної спільноти. Захід організовано ГО «Асоціація слідчих суддів України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя».

 

 

 

«Дзеркалу суддів України» вдалось поспілкуватись з учасницею конференції – суддею Київського апеляційного адміністративного суду Оксаною Володимирівною Епель про актуальні тенденції в цьому напрямку, про умови ефективного функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, про діалог з громадськістю та головні завдання судової реформи.

 

- Оксано Володимирівно, під час конференції в Одесі звучала теза про те, що електронне судочинство є важливим елементом в діалозі суду з громадськістю. Що саме малося на увазі? Як ці процеси пов’язані?

 

Так, дійсно, така теза звучала і з цим важко не погодитись.
Сьогодні інформаційні та комунікаційні технології все глибше проникають у всі сфери діяльності нашого суспільства. Життя не стоїть на місці і в епоху інформаційних технологій все більше послуг для громадян переходить в електронний режим. Не стала винятком і судова система. Збільшується потреба в оперативному доступі до актуальної інформації про рух судових справ, результати розгляду, можливості переглядати матеріали справи, прослуховувати записи засідань за їх участю.

 

Звідси випливає нагальна необхідність інформатизації судів, потреба впровадження в усіх без винятку судах інформаційних систем, які б дозволили вирішити не лише організаційні проблеми, але й забезпечили належний рівень інформаційного обслуговування громадян та налагодження прямого діалогу з громадськістю.

 

- Можете назвати головні особливості системи електронного судочинства, яка була впроваджена в Київському районному суді м. Одеси?

 

Як відомо, Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система наразі ще не працює. Але це не завадило суддям Київського районного суду м. Одеси використовувати напрацювання в системі «електронний суд». Як відзначив у своїй презентації голова суду Сергій Чванкін: «Краще навчатись робити це в той час, коли ще немає великої кількість справ, які необхідно розглядати в електронній формі».

 

З вересня 2015 року у Київському районному суді м. Одеси, за підтримки та участі проекту USAID «Справедливе правосуддя», Ради суддів України прийнято рішення про запровадження проекту «Електронний суд». Для користування цією системою потрібно лише зареєструватись на сайті, ознайомитись з правилами реєстрації користувача, заповнити «Особливу інформацію», створити електронну пошту і можна відправляти заяву, в тому числі і позовну. Все зручно та просто для відвідувачів суду. А от працівники Київського районного суду м. Одеса доклали чимало зусиль для запуску цього проекту та налагодження комунікацій з громадськістю, популяризації системи «Електронного суду».

 

Перш за все, ними було налагоджено взаємодію з органами прокуратури, поліцією, адвокатами, центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, банківськими установами, міграційною службою, експертними установами та адресно-довідковим бюро. За статистикою Київського районного суду міста Одеси з вересня 2015 року ним отримано 5051 позовних заяв, 846 заяв про видачу наказу та 557 заяв в окремому провадженні. Також під час конференції стало відомо, що завдяки запуску проекту було зекономлено значну суму державних коштів, пришвидшено розгляд судових справ, в тому числі завдяки скороченню обробки запитів з 20-30 днів до 1-2 днів.

 

«Для ефективного функціонування ЄСІТС необхідно, щоб такі чинники як законодавче підґрунтя, людський фактор та належне господарсько-фінансове забезпечення діяльності електронного суду знаходилися у тісній взаємодії». 

 

- Чи були озвучені прогнози щодо термінів впровадження інноваційної системи в судах України? Чи питанням впровадження нової системи повинен опікуватись кожен суд окремо?

 

Перші кроки до запровадження системи «Електронний суд» в Україні були здійснені згідно з наказом Державної судової адміністрації України від 31.05.2013 р. №72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу», зі змінами та доповненнями.

 

Відповідно до Наказу ДСА від 23.03.2017 р. №367, з 01.04.2017 р. в 7-ми пілотних українських судах запроваджено Тимчасовий регламент обміну електронними документами. Законом України № 2147-VIII від 03.10.2017 року було внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів. 15 грудня 2017 року ці зміни набрали чинності. Вони торкнулись і можливостей електронного судочинства.

 

У судах має функціонувати Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС), однак наразі ця система ще не діє. Відповідно до Прикінцевих і перехідних положень Закону № 2147-VIII вона має запрацювати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «голос України» та не веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС. Переведення судочинства в режим «Електронного суду» відбуватиметься поступово. Справи, розгляд яких розпочато за матеріалами у паперовій формі до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи і не закінчено, продовжують розглядатися за матеріалами у паперовій формі. За наявності технічної можливості суд може розглядати таку справу за матеріалами в електронній формі.

 

На сьогодні всі суди, ДСА, установи та органи судової влади мають можливість використовувати власні сторінки або розміщувати інформацію на веб-порталі «Судова Влада України» (http://court.gov.ua/), де викладена максимально повна інформація про суд. Вже розроблено нормативно-правову базу, яка визначає порядок функціонування веб-порталу «Судова влада України». Українські судді вже мають сертифіковані електронні підписи, доступ до мережі Інтернет за технологією ADSL, у судах запроваджено спеціалізоване програмне забезпечення з автоматизації судового документообігу.

 

Також поряд із загальним доступом, що міститься на веб-порталі судової влади, користувач має додаткову можливість зареєструватися на сайті судової влади та отримати повний текст процесуальних документів щодо справи, в якій він є стороною процесу або адвокатом; отримувати автоматичні повідомлення про зміну стану своїх справ та прийняття нових документів у справі; подавати в суд позовну заяву та документи зі своєї справи в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису.

У своєму виступі під час конференції в.о. генерального директора ДП «Інформаційні судові системи» Д.Дубінко повідомив, що існуюча сьогодні система Д-3 буде діяти в складі ЄСІТС ще як мінімум рік, оскільки розробники за технічними причинами не встигають протестувати та впровадити нове ядро інформаційної системи.

 

Тож, будемо сподіватись, що ДСА України вже найближчим часом видасть наказ про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС. Але при цьому слід розуміти, що для того щоб впроваджена Законом № 2147-VIII від 03.10.2017 система нормально запрацювала, необхідно, щоб три чинники (законодавче підґрунтя, людський фактор та належне господарсько-фінансове забезпечення діяльності електронного суду) знаходилися у тісній взаємодії.

 

«Суспільство має зрозуміти, що електронний суд – це суд майбутнього, двері якого будуть відчинені цілодобово. В цьому суді не буде черг і його можна буде «відвідати» у будь-який час зручний для учасників процесу» 

 

- Система покликана полегшити роботу суддям та працівникам апарату. Чи відчують зміни з її впровадження пересічні відвідувачі суду?

 

Так, для судової системи впровадження системи «Електронного суду» - це оптимізація і автоматизація судочинства, розвиток технологій і економія бюджетних коштів. Але пересічні відвідувачі також відчують переваги такого виду судочинства, оскільки одним з основних його завдань – є забезпечення швидкого, а головне, зручного доступу громадян до правосуддя.

 

Суспільство має зрозуміти, що електронний суд – це суд майбутнього, двері якого будуть відчинені цілодобово. В цьому суді не буде черг і важливо, що його можна буде «відвідати» у будь-який час зручний для учасників процесу, що безумовно спростить процедуру звернення громадян стосовно судового захисту своїх прав. Також, робота електронного суду дозволить скоротити час судового розгляду справ. Застосування сучасних технологій кардинально спрощує судочинство, економить час і кошти як громадян, так і держави, а головне – забезпечує прозорість, доступність та відкритість судочинства для людей.

 

- Конференція мала назву «Електронне судочинство – нове обличчя правосуддя». Скажіть, а яке обличчя правосуддя має сьогодні? Що з ним не так? Чи все так?

 

Судова реформа в Україні триває. Вона є ефективним способом якісної зміни існуючої системи судоустрою та приведення її у відповідність до міжнародних стандартів. На мою думку, дуже важливо, що сьогодні судді стали більш відкритими, налаштованими на прямий діалог з суспільством. Але прикро, що залишаються передумови для тиску на суддів і втручання в діяльність судів. Вважаю, що вирішення цієї проблеми – це одне з найважливіших завдань сучасної судової реформи. Адже, суд має бути не тільки прозорим, відкритим та доступним для людей, а й неупередженим, захищеним державою від будь-якого тиску та прояву неповаги.

 

 

 

 

«Суспільство має зрозуміти, що електронний суд – це суд майбутнього, двері якого будуть відчинені цілодобово. В цьому суді не буде черг і його можна буде «відвідати» у будь-який час зручний для учасників процесу»