Головний зміст

cyber law png cyber crime and cyber law 302Урядом затверджено план заходів на 2018 рік з реалізації Стратегії кібербезпеки України. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 року № 481-р.

 

 

 

 

 

Зокрема, передбачається розмежування кримінальної відповідальності за злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку, вчинені щодо державних та інших інформаційних ресурсів, об’єктів критичної інформаційної інфраструктури та інших об’єктів, а також відповідного розмежування підслідності.

 

Також планується підвищення рівня відповідальності посадових осіб державних органів, установ та організацій за порушення вимог щодо інформування в установленому порядку про несанкціоновані дії (кібератаки) стосовно державних інформаційних ресурсів.

 

Окрім того, Держспецзв’язок визначений органом, відповідальним за збереження резервних копій інформації та відомостей державних електронних інформаційних ресурсів.

 

Державним органам, підприємствам, установам та організаціям державної форми власності, крім закордонних дипломатичних установ України, забороняється закуповувати послуги (укладати договори) з доступу до Інтернету в операторів (провайдерів) телекомунікацій, у яких відсутні документи про підтвердження відповідності системи захисту інформації встановленим вимогам у сфері захисту інформації.

 

Планується створення єдиної інтерактивної бази даних про кіберінциденти для потреб Міноборони, Держспецзв’язку, СБУ, Національної поліції, Національного банку, розвідувальних органів.

 

Передбачається удосконалення нормативно-правової бази шляхом подальшого впровадження норм міжнародних стандартів, стандартів ЄС та НАТО у сфері електронних комунікацій, захисту інформації, інформаційної безпеки та кібербезпеки й імплементації Директиви (ЄС) 2016/1148 Європейського Парламенту та Ради ЄС від 6 липня 2016 р. щодо заходів з підвищення загального рівня безпеки мереж та інформаційних систем в ЄС.

 

Одним з пунктів Стратегії є проектування захищеного дата-центру (центру обробки даних) для потреб державних органів, насамперед суб’єктів сектору безпеки і оборони, фінансового, енергетичного, транспортного секторів і утворення Національного центру оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами України.

 

Джерело: Українське право