Головний зміст

f64b0864e862d3c122851be4770d6e9a MЄвропейський суд з прав людини встановив порушення ст. 6 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у суперечливих судових рішеннях щодо додаткових виплат державним службовцям.

 

 

 

 

Відповідний реліз рішення у справі «Мірковіч та інші проти Сербії» оприлюднено на сайті суду.

 

Службовці пенітенціарної системи, яким протягом чотирьох років Сербія виплачувала меншу зарплату, ніж було визначено законом, подавали цивільні позови проти держави вимагаючи компенсацію.

 

Деякі з них виграли справи у судах та отримали компенсацію, деякі – програли. Звернення останніх зі скаргами до конституційного суду і посилання на те, що національні суди, які приймали суперечливі рішення у подібних справах, порушили право на правову визначеність і право на справедливий судовий розгляд, успіху не мали. Конституційний суд відхилив всі конституційні скарги заявників як необґрунтовані.

 

Тоді держслужбовці з аналогічними аргументами звернулися до ЄСПЛ, стверджуючи, що відхилення національними судами їх цивільних позовів і водночас прийняття рішень на користь інших заявників з однаковими скаргами, порушувало їх право, гарантоване статтею 6 Конвенції.

 

Суд у Страсбурзі констатував порушення Конвенції щодо 14 заявників, призначивши справедливу сатисфакцію. Водночас заяви 4 осіб були визнані неприйнятними.

 

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect