Головний зміст

photo verybig 110522Європейський суд з прав людини присудив грошові компенсації двом чеченцям, засудженим за розстріл трьох російських військовослужбовців та мирних жителів в 2001 році.

 

 

 

 

Серед іншого, розглядалося питання віддаленості відбування покарання засудженими від родичів.

 

Суд у Страсбурзі, у рішенні у справі «Абдулкадиров та Дахтаєв проти Росії» (№ 35061/04) констатував порушення статей 3 (заборона катування), 6 (право на справедливий суд) та 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

Тепер держава зобов’язана виплатити кожному із заявників по 37 тис. євро сатисфакції.

 

Абдулкадиров та Дахтаєв були заарештовані у вересні 2002 року в Грозному (Чечня, РФ). Вони стверджували, що протягом декількох днів незареєстрованого тримання під вартою їх змушували зізнатися в тому, що вони є членами незаконної збройної групи та у вбивстві декількох осіб, у тому числі співробітників поліції та військовослужбовців.

 

Жорстоке поводження полягало у побитті кийками, отриманні електричного шоку, у той час, коли в них на голові були маски протигазу або сумки, а також у погрозах зґвалтування та шантажі. Суди відхилили скарги на жорстоке поводження. Засуджених відправили відбувати покарання у виправні колонії за більш ніж 3 000 км від їх рідного регіону.

 

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect