Головний зміст

european court human rights oeВідмова суду перенести засідання за клопотанням адвоката, що брав участь в іншому процесі, та розгляд справи без захисника є порушенням ст.6 (право на справедливий суд) конвенції.

 

 

 

 

Такого висновку дійшов Євросуд у справі «Бартая проти Грузії» (заява №10978/06).

Адвокат Александра Бартаї не зміг узяти участі в судовому засіданні, тому що в цей самий час був залучений до іншого слухання. Захисник поінформував про це суд і подав клопотання про перенесення засідання. Сам А.Бартая також вимагав відкладення розгляду справи, відмовляючись брати участь у слуханні без адвоката. Утім, суд прийняв заочне рішення про відхилення позову.

Адвокат безуспішно намагався оскаржити це рішення. Одначе вищі суди дійшли висновку, що відповідно до національного законодавства не існувало обґрунтування відмови від участі в слуханні та що участь адвоката в іншому слуханні не була вагомою підставою для скасування рішення, прийнятого in absentia.

А.Бартая звернувся до ЄСПЛ. Посилаючись на ст.6 конвенції, він стверджував, що заочне рішення позбавило його можливості брати участь у провадженні на рівних засадах з іншою стороною, яка була представлена адвокатом. У Страсбурзі, констатувавши порушення, наголосили, що в таких випадках перевірці підлягають 2 аспекти:

чи була влада сумлінною в інформуванні заявників про слухання та чи можна вважати, що вони відмовилися від свого права виступати в суді;

чи дало внутрішнє законодавство належні засоби для забезпечення нового змагального слухання, як тільки сторона дізналася про винесене рішення.

З урахуванням цієї позиції 21 вересня 2018 року спільною резолюцією рад суддів, адвокатури та прокурорів «Професійна етика правосуддя» було запроваджено необхідність узгодження в суді графіків засідань: «З метою забезпечення кожному захисту його прав, свобод та інтересів упродовж розумних строків та уникнення порушень ст.6 конвенції рекомендовано суддям організовувати розгляд судових справ у межах чинного процесуального законодавства, а також затверджувати після обговорення зі сторонами, ураховуючи їх зайнятість, та фіксувати графіки засідань, встановлювати відповідні строки для виконання процесуальних дій». Утім, указане положення варто було б закріпити й на законодавчому рівні в процесуальних кодексах.

Джерело: ECHR. Ukrainian Aspect