Головний зміст

827953 w 300Батько, який наполягає на зменшенні щомісячної суми аліментів, має довести обставини, що зумовлюють відповідну вимогу. Про таке сказано в постанові Верховного Суду від 17.01.2019.

 

 

 

 

Громадянка звернулася до суду з вимогою зобов’язати колишнього чоловіка сплачувати аліменти на утримання їхнього спільного неповнолітнього сина в розмірі 1/3 частини від щомісячного доходу. Відповідач, отримуючи заробітну плату в розмірі майже 17 тис. грн., погоджувався на виплати в сумі 800 грн. При цьому він посилався на те, що має на утримані непрацездатну нову дружину та батьків-пенсіонерів.

Перша й апеляційна інстанції позов задовольнили, вказавши, що не вважають за можливе при наявності такого доходу встановлювати фіксовану суму аліментів. Вердикти обох інстанцій чоловік оскаржив до касаційного суду.

У постанові №308/5705/16-ц ВС наголосив: наявність у відповідача батьків і дружини в разі недоведеності того, що вони потребують допомоги, не є достатньою підставою для зменшення розміру аліментів та не звільняє батька від обов’язку утримувати дитину.

Джерело: Закон і Бізнес