Головний зміст

images5675765756Положення законодавства Туреччини щодо звільнення місць відправлення релігійних культів від сплати рахунків за електроенергію складали правову дискримінацію на підставі релігії.

 

 

 

Такий висновок підтвердив Європейський суд з прав людини, переглянувши 19 лютого 2019 року справу «Республіканський фонд освіти та культури проти Туреччини» (заява № 32093/10), рішення у якій було винесене 2 грудня 2014 року.

Справа стосувалася можливості відповідно до законодавства Туреччини надати місцям відправлення релігійних культів звільнення від оплати рахунків за електроенергію та відмову надати цієї пільги Республіканському фонду освіти та культури.

Своїм первинним рішенням суд у Страсбурзі постановив, що мало місце порушення статті 14 (заборона дискримінації) разом зі статтею 9 (свобода думки, совісті і релігії) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, оскільки положення законодавства Туреччини про звільнення місць відправлення релігійних потреб від оплати рахунків за електроенергію складали правову дискримінацію на підставі релігії.

У рішенні від 20 червня 2017 року щодо справедливої сатисфакції суд вирішив, що на національному рівні повинні бути вжиті загальні заходи з метою усунення дискримінації. Тоді ЄСПЛ присудив фонду суму в 44,4 тис. євро як відшкодування матеріальної шкоди та 10 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

Посилаючись на правило 80 Регламенту ЄСПЛ, уряд Туреччини подав запит про перегляд рішення, вимагаючи зменшення суми відшкодування матеріальної шкоди. Але цей запит останнім рішенням Євросуду був відхилений.

Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect