Головний зміст

781631 w 300Переповнення камер, погана організація діяльності органів виконання покарання, переслідування з боку співкамерників тощо, – стандартний набір скарг ув’язнених, що свідчить про порушення державою Конвенції, та дає змогу отримати компенсацію у Страсбурзі.

 

 

 

ЄСПЛ ухвалив рішення у справі «Улемек проти Хорватії» (заява № 21613/16), передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Душан Улемек був визнаний винним у пособництві пограбування та засуджений до позбавлення волі. Вирок він частково відбув у в’язниці м. Загреб (близько місяця), а решту його покарання – у в’язниці в м. Глина.

Відбуваючи покарання, він скаржився на умови ув’язнення. Серед іншого, він стверджував про переповнення камер, відсутність сприятливих умов, погану організацію діяльності, переслідування від інших ув’язнених, тримання в ізоляції. Але скарги відхилялися як керівництвом в’язниці, так і судом.

Після звільнення він ініціював провадження про компенсацію за невідповідні умови його тримання під вартою в обох в’язницях. Але позов було відхилено. Оскарження рішення також не мало успіху.

Посилаючись, зокрема, на статтю 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Улемек звернувся до ЄСПЛ.

Суд у Страсбурзі частково задовольнив вимоги заявника, визнавши порушення конвенційних гарантій стосовно умов тримання Улемека під вартою у в’язниці м. Глина та присудив компенсацію завданої моральної шкоди у розмірі 1 тис. євро.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Улемек проти Хорватії» (заява № 21613/16) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.