Головний зміст

4vankinВчора  парламент 232 голосами «за» підтримав законопроект № 5180 «Про Вищу раду правосуддя», який був розроблений Радою з питань судової реформи та внесений Президентом на розгляд Верховної Ради. Його положення передбачають механізми впровадження змін до Конституції щодо правосуддя в частині функціонування нового конституційного органу – Вищої ради правосуддя.
 
 
 
 
 
 
 
 
Нагадаємо, «Асоціація слідчих суддів» зверталася  до всіх народних депутатів України з проханням вжити всіх можливих заходів для якнайшвидшого розгляду парламентом і прийняття Закону України «Про Вищу раду правосуддя».
 
 
Свою позицію судді аргументували тим, що через неприйняття Закону  Вища рада юстиції не розуміє, зокрема, яким чином розглядати дисциплінарні справи щодо суддів, тому їх і не розглядає.
 
 
Згідно із Законопроектом, Вища рада правосуддя є головним органом в питаннях суддівської кар’єри, до повноважень якої входить прийняття рішення про призначення, звільнення, переведення суддів; надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою чи арештом; ухвалення рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя; притягнення судді до дисциплінарної відповідальності; надання обов’язкових до розгляду висновків щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, статусу суддів чи судоустрою тощо.
 
 
Ці повноваження дають реальний шанс забезпечити роботу цього органу відповідно до міжнародних стандартів, потреб самої судової системи та вимог українського суспільства.
 
 
Законопроектом передбачена швидка, зрозуміла, прозора процедура розгляду дисциплінарних справ, що забезпечує ефективне та своєчасне притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.
 
 
Вища рада правосуддя складається з двадцяти одного члена, з яких десятьох – обирає з'їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох – призначає Президент України, двох – обирає Верховна Рада України, по два члени обирають з'їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного суду входить до складу ВРП за посадою. Формування цього органу відбуватиметься за прозорими конкурсними процедурами, а кандидати в члени ВРП повинні відповідати критерію політичної нейтральності, що, в свою чергу, забезпечуватиме незалежність та деполітизацію цього конституційного органу.
 
 
Проект Закону «Про Вищу раду правосуддя»  підготовлений українськими та міжнародними експертами за участі депутатів різних фракцій парламенту, пройшов декілька кіл експертних обговорень та отримав схвальні висновки експертів Ради Європи та експертів, залучених ОБСЄ.
 
 
Зокрема, у Висновку Координатора проектів ОБСЄ в Україні зазначається, що «проект Закону України «Про Вищу раду правосуддя» в наданій редакції є позитивним, його положення - належним чином сформульованими. Його прийняття стане важливим кроком на шляху імплементації змін до Конституції України в частині правосуддя та створення справді незалежної судової системи в Україні. Роль Вищої ради правосуддя є ключовою для забезпечення незалежності, безсторонності, доброчесності та професіоналізму суддів. Проект є значним кроком уперед в питанні забезпечення незалежності і відповідальності судової влади».