Головний зміст

600 kr 600x400Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на черговому засіданні, що відбулося 19 липня 2016 року, затвердила зміни до Положення про функціонування фондових бірж.

 

 

 

 

 

 

Документом пропонується розмежувати біржовий список для цінних паперів та біржовий список для інших фінансових інструментів. Такі списки фондова біржа повинна оприлюднювати (у разі їх наявності) у вільному доступі та забезпечувати цілодобовий режим доступу до них на власному веб-сайті за кожен торговельний день. Інформація має зберігатись на веб-сайті протягом 3 років з дати оприлюднення.

Фондова біржа зобов‘язана перевіряти емітента на відповідність ознакам фіктивності та у разі їх виявлення повідомляти Комісію. Фондова біржа може самостійно прийняти рішення про відмову у внесенні таких ЦП до біржового списку або рішення про виключення таких ЦБ з біржового списку.

Запропонованими змінами збільшено перелік підстав, за яких не допускається внесення та перебування у біржовому списку цінних паперів. Зокрема, це оприлюднення на веб-сайті Комісії інформації щодо встановлення факту відсутності емітента за місцезнаходженням, виключення емітента з державного реєстру фінансових установ, зупинення емітенту - компанії з управління активами дії ліцензії на провадження профдіяльності на фондовому ринку, зупинення Комісією торгівлі цінним папером на будь-якій фондовій біржі та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінного папера.

Крім цього, зміни до Положення підвищують вимоги до програмного забезпечення фондової біржі, зокрема, унеможливлюють укладання угод, що не відповідають кращій ціні на купівлю/ продаж.

Зміни були погоджені з Державною службою фінансового моніторингу України та Державною регуляторною службою України.

Документ направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.