Головний зміст

5yfe56ue5hВища рада юстиції під час засідання 7 липня 2016 року розглянула матеріали перевірки, проведеної членом Вищої ради юстиції Лесько Аллою Олексіївною, та вирішила відкрити дисциплінарну справу за скаргами публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» стосовно суддів Вищого адміністративного суду України Донця Олександра Євгеновича та Мороза Валентина Федоровича.
 
 
 
 
 
 
 
 
Скарги ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» стосовно судді Вищого адміністративного суду України Логвиненка А.О. було залишено без розгляду, оскільки суддя 19 квітня 2016 року звільнений у відставку.
 
У скаргах ПАТ«Райффайзен Банк Аваль», які надійшли до ВРЮ, автор вказував на те, що суддями ВАСУ Донцем О.Є., Логвиненком А.О., Морозом В.Ф. порушені норми процесуальногота матеріального права, присяга суддіта морально-етичні вимоги щодо поведінки суддіпід час розгляду касаційних скарг ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» у справі № 255/9633/13-а за позовом ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» до Головного управління благоустрою та комунального обслуговування Донецької міської ради про визнання дій протиправними та визнання недійсними дублікатів правовстановлюючих документів на нерухоме майно.
 
У позові банк зазначав, що Головному управлінню на час видачі дублікатів свідоцтв про право власності було відомо про те, що правові підстави для видачі дублікатів правовстановлюючих документів на будівлю торгівельного центру «Імперія Меблів», загальною площею 12 635,6 кв. м, що знаходиться у м. Донецьку, відсутні, оскільки оригінали цих документів не втрачені, а перебувають у АТ «Райффайзен Банк Аваль» як іпотекодержателя нерухомого майна. Внаслідок незаконної видачі дублікатів свідоцтв про право власності на нерухоме майно, яке знаходиться в іпотеці Банку, було здійснено відчуження іпотечного майна, що перешкоджає реалізації прав Банку як іпотекодержателя на задоволення вимог щодо повернення кредитних коштів. Вказане нерухоме майно було передано в іпотеку АТ «Райффайзен Банк Аваль» у забезпечення кредитного договору на загальну суму 14 324 155,00 дол. США.
 
Також скаржник зазначав, що суддями не вжито заходів щодо забезпечення гласності судового процесу, не повідомлено ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» про дату та час розгляду касаційних скарг; не досліджено обставини справи та докази, долучені до матеріалів справи, та не враховано практику Верховного Суду України під час розгляду таких скарг, чим порушено вимоги статті 244-2 Кодексу адміністративного судочинства України.
 
За результатами проведеної перевірки член Вищої ради юстиції Алла Лесько дійшла висновку, що дії суддів при розгляді касаційної скарги АТ «Райффайзен Банк Аваль» свідчать про грубе порушення принципу безсторонності, що вказує на їх упередженість, необ’єктивність під час розгляду справи, оскільки невиконання судом необхідних дій, спрямованих на забезпечення прав особи в судовому провадженні, беззаперечно викликає сумнів у їх об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності судових органів та порочить звання судді.
 
«Не оцінюючи законність рішення суду касаційної інстанції, вважаю, що колегією суддів було проігноровано доводи касаційної скарги, не вчинено передбачених законом дій з їх оцінки, відхилення та наведення щодо цього відповідних мотивів», – зазначила Алла Лесько.