Головний зміст

ProZorroМіністерство юстиції, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, громадські організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» і «Центр протидії корупції», а також та благодійна організація «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» підписали меморандум про взаємодію та співпрацю, метою якого є моніторинг і забезпечення ефективних і прозорих публічних закупівель органами та установами пенітенціарної системи України через систему електронних закупівель ProZorro.

 

 

Коментуючи підписання меморандуму, перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова нагадала про старт пенітенціарної реформи. Багато з її складових пов’язані саме з оптимізацією витрат, які передбачені в держбюджеті для того, щоб зробити їх ефективними та зрозумілими для кожного громадянина.


«Для нас важливо, щоб засуджені відчували, що гроші, які виділяються, до них доходять як в плані харчування, так і в плані матеріального забезпечення. На нашу думку в рамках системи ProZorro, через яку будуть проходити всі закупівлі, можна зекономити приблизно 25% коштів. Наша мета навчити співробітників, які пройдуть на конкурсі до наших нових департаментів, як правильно робити ці закупівлі, щоб держава могла економити», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.


За її словами, майже всі тендери, які мали місце в пенітенціарній системі минулого та позаминулого років, відбувались за результатами рішень Антимонопольного комітету. Комітет розглядав скарги невдоволених і зобов’язував пенітенціарії купувати лише у конкретної компанії чітко визначену продукцію. Фактично, втручання Антимонопольного комітету призводило до того, що закупівлі проходили за цінами вищими, ніж у звичайних магазинах.


«Ми порівняли роздрібні ціни у звичайних магазинах для того, щоб побачити, скільки грошей ми зекономили на таких закупівлях. Ми бачимо, що пенітенціарна служба, на жаль, ці гроші не зекономила, а в деяких випадках продукція була придбана набагато дорожче, ніж в роздрібних мережах. Ми розуміємо, що на таких великих поставках не можуть бути ціни вищі за роздрібні. Ми вбачаємо в цьому корупційну складову і вимагаємо втручання правоохоронних органів», - заявила Наталія Севостьянова.


Вона також поінформувала присутніх, що у всіх закупівлях минулого року перемагало лише дві компанії: «Тесткабель» та ТОВ «Легка».

«Вони, мабуть, універсальні й можуть постачати будь-яку продукцію тонами для забезпечення усієї пенітенціарної системи. Сподіваємося, що розслідування правоохоронних органів зможе встановити, чи був тут склад злочину», - додала вона.


Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов у свою чергу зауважив, що ніхто не хоче брати участь у закупівлях пенітенціарної служби через те, що вони формуються таким чином, що жоден реальний гравець не може виконати таке замовлення. А якщо це не спрацювало, підключаються відповідні судові рішення.


«Йде пряме зловживання правосуддя. Така кількість оскаржень – це класичний метод, який використовується для того, аби отримати ухвалу проти себе, яка зобов’язує тебе прийняти те чи інше рішення», - зазначив заступник Міністра економіки.


За його словами, важливим завданням для новостворених тендерних комітетів при Міністерстві юстиції є розробка регламенту закупівель.
«Ми тут можемо допомогти. У нас є досвід організації таких закупівель, починаючи від великих держпідприємств, як то Укргазвидобування і закінчуючи місцевими органами влади, є примірні регламенти, які ми пропонуємо всім застосовувати», - сказав він.
Він також поінформував присутніх, що для пенітенціарної служби буде проведено централізовані тренінги, щоб відповісти на їхні питання та логістичні потреби.


«Закупівлі в пенітенціарній службі можуть бути дуже яскравим прикладом, як електронна система може зробити їх прозорими і значно здешевити», - резюмував Максим Нефьодов.