Головний зміст

IMG 5222 2Після набрання Новим Законом України «Про судоустрій і статус суддів» чинності, буде змінено порядок утворення і ліквідації судів. Про це розповів голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Так, Законом передбачено, що суд утворюється і ліквідовується законом. Проект закону про утворення чи ліквідацію суду вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.
 
Підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом системи судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету або зміна адміністративно-територіального устрою.
 
Утворення суду може відбуватися шляхом створення нового суду або реорганізації (злиття, поділу) судів.
 
Кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.
 
Нагадаємо, на сьогоднішній день суди загальної юрисдикції утворюються, у тому числі шляхом реорганізації, та ліквідовуються Президентом України на підставі пропозиції Державної судової адміністрації України.