Головний зміст

chief courtВ Київському районному суді міста Одеси відбулося урочисте засідання Громадської організації "Асоціація слідчих суддів України".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Захід зібрав понад 40 членів асоціації. Зазначимо, що переважну більшість учасників становили судді Одещини.
Урочисте засідання скликали, щоби підсумувати результати плідної роботи АССУ за 2016 рік. Окрім того, члени Асоціації сформували пріоритетні напрямки діяльності організації на наступний 2017 рік.
Зазначимо, що до АССУ приєдналося ще  16 суддів.
 
 
16suddiv
Голова АССУ Сергій Чванкін, під час вступного слова, звернув увагу перш за все на досягнення Асоціації у 2016 році. Адже за час існування, громадською організацією у Верховній Раді України зареєстровано 6 законопроектів:
-  Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України" (щодо посилення кримінальної відповідальності за злочини проти власності) №4710 
- Проект Закону №4693 про внесення змін до статті 294 Цивільного процесуального кодексу України" (щодо строку апеляційного оскарження). 
- Законопроект № 4544-3 стосовно внесення змін до ст. 377-1 ЦПК України щодо удосконалення процедури розгляду судом питань про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
- Проект Закону законопроект № 4534 про внесення змін до частини 2 статті 293 Цивільного процесуального кодексу України (щодо обмеження можливостей зловживання процесуальними правами);
- Законопроект № 4373 про посилення відповідальності  за керування у стані алкогольного сп’яніння  був прийнятий ВРУ 1 червня 2016 рокув першому читанні за основу. За його ухвалення проголосували 254 народних депутатів.
На цьому неодноразово наполягала і ГО «Асоціація слідчих суддів України», яка  зверталася до суб’єктів законодавчої ініціативи з пропозиціями щодо внесення змін до ст.130 КУпАП.
- Законопроект № 3423 «Про внесення змін до статті 31 Кримінально-процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізму здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції).
 
IMG 3142
 
Голова АССУ також окреслив основні напрями роботи у 2017 році та закликав членів об’єднання бути активними, надаючи свої пропозиції та відповіді на звернення. 
 
 
 
Важливим досягненням стало внесення Верховним Судом України  до КСУ звернення Асоціації слідчих суддів України стосовно офіційного тлумачення терміна «неправосудність».
 
 
IMG 3186
 
 
«Сьогодення свідчить про те, що скасоване або змінене судове рішення судами вищих інстанцій визнається працівниками правоохоронних органів неправосудним. Прикладів внесення щодо суддів відомостей в ЄРДР за ст.375 КК України чимало», - зазначив Сергій Чванкін.
 
«Єдиним способом усунення правової невизначеності та неоднозначного застосування терміну «неправосудність» є офіційне тлумачення закону», - підсумував суддя Київського районного суду м.Одеси Ігор Борщов.
 
 
IMG 3377
 
Заступник начальника Головного УЮ в Одеській області з питань державної реєстрації Андрій Іванський, в контексті висвітленого питання зазначив, що визначення терміну «неправосудність » не міститься в жодній науковій роботі, тому до цього питання необхідно залучити саме наукову спільноту.
 
 
IMG 3497
 
 
Суддя Київського районного суду м.Одеси  Валеріан Луняченко повідомив, що Громадська організація «Асоціація слідчих суддів України» ініціює серед суддів, інших правників, науковців, практикуючих юристів обговорення питання, пов’язаного із захистом прав осіб, чиє житло чи інше приміщення піддалося обшуку. Для подолання сталої практики порушення прав людей під час обшуку, для практичного запровадження права на захист АССУ пропонує внести зміни до чинного КПК України.
 
 
IMG 3393
 
 
Так, непоодинокими є випадки, коли під час обшуків деякі слідчі, оперативні працівники та представники спеціальних підрозділів, які супроводжують обшуки, дозволяють собі пошкоджувати та знищувати майно: вибивають без наявності на те законних підстав замки, двері та вікна, навіть коли в приміщенні перебувають люди, у тому числі діти, і які не перешкоджають проведенню слідчої дії, розбивають камери спостереження та інше обладнання, псують інше майно, поводяться зухвало, нехтуючи правами інших осіб.
 
 
 
IMG 3413
 
 
 
Крім того, деякі представники правоохоронних органів, користуючись недосконалістю чинного Кримінального процесуального кодексу України не дозволяють адвокату бути присутнім під час проведення обшуку.
 
 
 
Суддя Апеляційного суду Одеської області у відставці Олександр Дирдін наголосив на важливості ствоворення АССУ, яка об’єднує суддів не тільки Одещини, а і всієї України. Адже на сьогоднішній день, єдність – це запорука сильної та незалежної судової влади.
 
 
IMG 3450
 
На завершення заходу голова АССУ Сергій Чванкін подякував присутнім за конструктивний діалог та привітав з новорічними святами.
 
  • IMG_3115
  • IMG_3128
  • IMG_3229_1
  • IMG_3230
  • IMG_3268