Головний зміст

CvankinЗлочинність  серед жінок   завжди  була та залишається актуальною правовою та суспільною проблемою в Україні. Також  не можливо не зазначити той факт, що стан жіночої злочинності значною мірою є показником морального здоров'я суспільства, розвитком духовності, ставлення до основних людських цінностей.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Злочинність серед жінок має певні особливості, які визначаються соціально-психологічними й біологічними характеристиками жінок. Жіноча злочинність має свої кількісні показники, особливості структури і видів злочинів, способи й знаряддя їх вчинення тощо. Отже, жіноча злочинність - це сукупність злочинів, що вчиняються особами жіночої статі на певній території за певний проміжок часу. 
 
 
 
В Україні спостерігається збільшення кількості злочинів, вчинених жінками. Жіноча злочинність відрізняється від чоловічої особливостями структури і характеру злочинів, роллю жінок у злочинах, вчинених разом з чоловіками, способами і знаряддями вчинення злочинів.  
 
 
Необхідно з’ясувати, чому ж  серед жінок спостерігається така злочинність? 
 
 
По-перше, це сфера побуту, де жінок здебільшого штовхають до злочину негативні обставини сімейно-шлюбних, родинних і сусідських відносин. У цій сфері жінки здебільшого вчиняють насильницькі злочини: вбивства, у тому числі й власної новонародженої дитини, заподіяння тілесних ушкоджень, хуліганство. По-друге, це сфера, де жінка працює, виконує професійні функції, пов’язані з можливістю вільного доступу до матеріальних цінностей. Здебільшого це галузі торгівлі, громадського харчування, сільського господарства, легкої та харчової промисловості. 
 
 
В даному випадку жінки  скоюють такі  злочини, як викрадення майна шляхом крадіжок, привласнення, розтрати, або зловживання службовим становищем, шахрайство.
Тим не менш, злочини скоєні жінками не зменшують свою кількість.  Про це свідчить те, що  до Київського районного суду м. Одеси за I півріччя 2016 року  надійшло 47 обвинувальних актів щодо злочинів скоєних жінками, з яких 32 кримінальних проваджень було розглянуто з постановленням обвинувального вироку, 15 кримінальних проваджень знаходяться на стадії судового розгляду. 
 
 
Проведене узагальнення  показало, що 13 жінок  засуджено за  шахрайство, вік засуджених від 27-40 років; за крадіжку – засуджено 10 особи,  вік становить 17-30  років,  за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів – 5 осіб  та за грабіж – засуджено 4 особи,  віком від 16 до 28 років. 
 
 
Однак, серед справ за статтею «крадіжка» та  «злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів»  засуджені  неповнолітні жіночої статі віком від 16 до 18 років.  
 
 
При вчиненні даних злочинів більше половини засуджених знаходились у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. 
Необхідно зазначити, що при розгляді кримінальних проваджень до осіб застосовується запобіжний захід у вигляді застави, особистого зобов'язання, домашнього арешту та тримання під вартою. 
Серед основних видів покарання переважну більшість до засуджених застосовують штраф,  позабавленная волі, арешт та відбування  покарання з випробуванням.
 
 
Слід зазначити, що з 32 кримінальних проваджень, по яким були винесені обвинувальні вироки, до апеляційного суду Одеської області бул направлені 8 справ за апеляційними скаргами сторін. При перегляді рішень в апеляційній інстанції рішення Київського районного суду м.Одеси залишені без змін. 
Так, наприклад, вироком Київського районного суду м. Одеси   від 20.04.2016 року встановлено, що обвинувачена С. , будучи раніше судимою за ст.309 КК України, у невстановлений період часу придбала у невстановленому місці, у невстановлених осіб, невстановлену кількість особливо небезпечної психотропної речовини, обіг якої заборонено, у виді порошкоподібної речовини, до якої ввела (додала) наповнювачі, розфасувала її по 5 полімерних пакетиках та стала незаконно зберігати з метою подальшого збуту за місцем свого мешкання .
 
 
Продовжуючи свій злочинний намір, 16.08.2014 р., приблизно о 16 годині, С., діючи навмисно з корисливих мотивів, знаходячись в квартирі  незаконно збула за 1000 грн. К. п’ять пакетиків з порошкоподібною  речовиною, яка згідно висновку експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів № 1063 від 26.08.2014 р., містить особливо небезпечну психотропну речовину обіг якої заборонено – 1-феніл-2-піролідин-1-іл-пентан-1-он (PVP), загальний кількісний вміст якого склав 0,288 грам.
 
 
Крім того, С. будучи раніше судимою за ст.309 КК України, у період часу з 16.08.2014р. по 04.09.2014 р. (більш точний час не встановлено), придбала у невстановленому місці, у невстановлених осіб, невстановлену кількість особливо небезпечної психотропної речовини, обіг якої заборонено, у виді порошкоподібної речовини, до якої ввела (додала) наповнювачі, розфасувала її по 5 полімерних пакетиках та стала незаконно зберігати з метою подальшого збуту за місцем свого мешкання.
Продовжуючи свій злочинний намір, повторно, 04.09.2014 р., приблизно о 12 годині, С. діючи навмисно з корисливих мотивів, знаходячись в квартирі незаконно, збула за 300 грн. К. п’ять пакетів з порошкоподібною речовиною, які згідно висновку експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів № 1267 від 27.11.2014 р., містить особливо небезпечну психотропну речовину обіг якої заборонено – метилендіоксипіровалерон (MDPV) та 4-MMC (метилметкатінон), загальний кількісний вміст метилендіоксипіровалерону (MDPV) склав 0,0234 грам, а загальний кількісний вміст 4-MMC (метилметкатінон) склав 0,0972 грам.
 
 
Своїми діями обвинувачена С. вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.307 КК України – незаконне придбання, зберігання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечної психотропної речовини, вчинене особою, яка раніше вчинила злочин передбачений ст.309 КК України, повторно.
 
Суд визнав таку особу винною у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого за ст.309 ч.2 КК України та  призначив їй покарання із застосуванням ст. 69 КК України, у вигляді  2 (двох)   років 6 (шести) місяців   позбавлення волі без конфіскації майна.   На підставі ст. 71 КК України до призначеного покарання обвинуваченій С. частково  приєднали  не відбуту частину покарання за вироком Приморського районного суду м. Одеси від 28.08.2014 року у вигляді 1 місяця позбавлення волі. Остаточно до відбування С. визначили  покарання у вигляді позбавлення волі на строк 2 (два) роки 7 (сім) місяців  без конфіскації майна.  
 
 
 
Узагальнюючи судову практику злочинів серед жінок, слід зазначити, що  суд  переважно враховує ступінь тяжкості вчиненого правопорушення, дослідження даних,  характеристики з місця роботи, обставини справи, що пом’якшують і обтяжують призначене покарання.
 
         Голова 
Київського районного
        м. Одеси    
     
     Чванкін С.А.