Головний зміст

 

60231 жовтня 2016 року в Державній судовій адміністрації України за участі представників Вищої ради юстиції та експертів Проекту Європейського Союзу “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні” відбулася робоча зустріч з експертом Проекту ЄС Адісом Ходжічем, де представлено методику обчислення ефективності роботи судів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як зазначено на офіційному сайті ДСА, у заході взяли участь Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, член ВРЮ Тетяна Малашенкова, Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк, заступники Голови ДСА України Ольга Булка та Людмила Гізатуліна, а також представники секретаріату ВРЮ, керівники структурних підрозділів ДСА України.
 
 
Представляючи методику управління ефективністю роботи судів, експерт Проекту ЄС Адіс Ходжіч відзначив, яку цінність мають данні стосовно оцінки ефективності роботи судів для підготовки обґрунтування та подання бюджетних запитів. Тому голова суду та керівники апаратів  мають розглянути впровадження оцінки ефективності як стандартної управлінської практики. Оцінка ефективності, сконцентрована на численних цілях та відповідних вимірюваннях, показує, що суди використовують ресурси для виконання різних задач. Інформація щодо того, наскільки ефективно працює суд у різних сферах роботи, забезпечує важливі показники, що демонструє, чи досягає суд встановлених цілей, які з них виконано більшою мірою, ніж інші, а які виконуються на низькому чи неприйнятному рівні. У результаті цього можна сформулювати підстави того, чому деякі види діяльності потребуватимуть одного чи кількох заходів: більш суворого управлінського нагляду, вдосконалення адміністративних практик, більше ресурсів для перспективного використання новітніх технологій або переформування кадрового складу.
 
 
Також учасниками зустрічі розглянуто питання використання судової статистики для вдосконалення управління ефективністю діяльності судів та можливі шляхи зменшення вартості окремих судових справ через управління ефективністю.
 
 
Адіс Ходжіч висловив вдячність Державній судовій адміністрації України за можливість використовувати судову статистику, що збирається та аналізується її структурними підрозділами, для визначення ефективності управління судами. "Ви країна, що має потужну базу даних, але не має відповідного програмного забезпечення для її системного аналізу. Вам необхідна автоматизована система обрахунку коефіцієнту ефективності. Коли ви визначитися з цим – це і стане науковим  підходом, що поєднає діяльність ДСА України та Вищої ради юстиції", - зазначив Адіс Ходжіч. На думку експерта, зі змінами у законодавстві, що регламентують функціонування судової системи України, завдання Вищої ради юстиції та Державної судової адміністрації України - приймати рішення щодо визначення якості роботи суду.
 
 
Підсумовуючи зустріч її учасники наголошували на важливості проведення роботи із підвищення управління ефективністю судової системи, адже результатом має стати  ефективніша робота судових установ, досягнення судом встановлених цілей – здійснення незалежного неупередженого правосуддя в розумні строки та захист законних прав громадян.