Головний зміст

1aaf293aacf0c6b8c6e32b2cf724de1aРада Національного банку України має на меті посилити діалог з громадськістю та закликає експертну спільноту та інститути громадянського суспільства об’єднати зусилля задля формування Громадської Ради та створення Вищої Експертної Ради при Раді Національного банку як професійних майданчиків фінансової сфери. Про це повідомив Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин на офіційному сайті.

 

 

 

 

Нагадаємо, що Громадська рада при Національному банку України є постійно діючим колегіальним консультативно-дорадчим органом, утвореним з метою налагодження ефективної взаємодії Національного банку України з громадськістю для забезпечення стабільності банківської системи, захисту прав та інтересів споживачів банківських послуг та надання Громадською радою пропозицій щодо вдосконалення законодавства України в цій сфері. Також зазначимо, що термін дії повноважень членів Громадської Ради при Національному банку сплив у червні 2016 року, тому передбачається формування нового складу.

 

Що до Вищої Експертної Ради при Раді Національного банку, то до її складу увійдуть провідні науковці, фахівці ринку, екс-керівники міністерств та відомств, представники міжнародного експертного товариства.

 

На думку Богдана Данилишина, склад та повноваження нового утворення у порівнянні із Громадською Радою при Національному банку мають бути розширені.

 

"Враховуючи майбутній перерозподіл функцій Нацкомфінпослуг між Національним банком та НКПФР і перехід під нагляд Національного банку страхових, лізінгових та факторінговихкомапаній, кредитних союзів, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній, а також оновлений Закон "Про Національний банк України", ми переглянемо існуючі засади функціонування цього органу", - зауважив Богдан Данилишин.

Перший заступник Голови Національного банку Яків Смолій виразив впевненість, що Рада Національного банку зможе забезпечити більш ефективну розбудову діалогу з громадськістю, базуючись на найвищих стандартах відкритості, прозорості та партнерства.