Головний зміст

7i578oktnubjyЦього тижня до Вищої ради юстиції надійшли подання та матеріали щодо обрання суддів безстроково, обрання на посади у вищі суди та інші матеріали, не розглянуті Верховною Радою України на час набуття чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» (усього 868 подань стосовно 894 суддів).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Вища рада юстиції отримала від парламенту нереалізовані подання ВККСУ щодо обрання суддів безстроково та інші матеріали, – сказав Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк. – Це значний обсяг матеріалів. Розуміючи важливість питання, Вища рада юстиції розпочне їх розгляд відповідно до Регламенту ВРЮ. Ці судді – резерв вирішення проблеми кадрового голоду в судовій системі. Однак, не всі з них будуть призначені на посади. ВРЮ здійснить перевірку щодо додержання визначеного законом порядку призначення на посаду судді та відповідності судді критерію професійної етики або інших обставин, які можуть вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з таким призначенням».
 
 
Нагадаємо, що 20 жовтня 2016 року Вища рада юстиції внесла зміни до Регламенту, відповідно до яких, зокрема, передбачено процедуру розгляду матеріалів та рекомендацій ВККСУ про обрання суддів безстроково, направлених до Вищої ради юстиції Верховною Радою України відповідно до пункту 30 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».
 
 
Відповідно до змін до Регламенту ВРЮ матеріали та рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково, щодо яких на день набрання чинності Законом України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402-VIII Верховною Радою України рішення не прийнято, будуть розподілені між усіма членами Вищої ради юстиції незалежно від їх входження до секцій Ради.
 
 
Передбачений Регламентом порядок передбачає здійснення членом Ради перевірки щодо додержання визначеного законом порядку призначення на посаду судді та відповідності судді критерію професійної етики або інших обставин, які можуть вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з таким призначенням.
 
 
Здійснюючи перевірку, член Ради має право ознайомитися із суддівським досьє, а також дослідити інші матеріали ВККСУ, які дають змогу перевірити дотримання передбаченого порядку призначення на посаду судді, відповідність судді критерію професійної етики, а також інформацію про інші обставини, які можуть вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з таким призначенням; робити запити до будь-яких підприємств, установ та організацій з метою перевірки відповідної інформації.