Головний зміст

141258860styhd939Сьогодні Держгеокадастр та Державне агентство з питань електронного урядування презентували черговий електронний сервіс у сфері земельних відносин – он-лайн замовлення та автоматичний розподіл проектів землеустрою на експертів. 

 

 

 

 

 

Про це йшлося на брифінгу в Будинку Уряду, в якому взяли участь в. о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Олег Цвях, Голова Державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко, радник проекту «Реформа управління на сході України»  Олексій Кубарь.

Відтепер подати документи на погодження проекту землеустрою можна в онлайн-режимі через e.land.gov.ua протягом кількох хвилин. Сьогодні погодження відбувається у два візити до державних органів, а запровадження цього сервісу дає можливість виключити перший візит та залишиться лише необхідність отримати документи після погодження.

Проте, головна увага звертається на те, що за рахунок автоматизації та «сліпого» розподілу документів на виконавця значно пришвидшується прозорість та ефективність процесу розгляду документів від заявника та ухвалення відповідного рішення. Такі нововведення заощадять час та унеможливлять будь-які корупційні ризики.

В. о. Голови Держгеокадастру Олег Цвях зазначив, що з допомогою нового електронного сервісу повністю виключається особистий контакт між розробником проекту землеустрою та посадовою особою органу земельних ресурсів, яка здійснює його погодження, таким чином нівелюються можливі важелі впливу як з одного, так і з іншого боків.

Зазначимо, що погодження проекту землеустрою є однією з найбільш важливих та одночасно складних адміністративних послуг. Щорічно українці погоджують понад 500 тис. таких проектів. Тому запровадження вказаної електронної послуги реалізує принципово новий рівень якості обслуговування фізичних та юридичних осіб.

Таким чином, на сьогодні громадянам та бізнесу доступно вже п’ять електронних послуг у земельній сфері. Нагадаємо, що раніше було запроваджено надання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку, доступ до інформації про право власності та речові права на земельну ділянку он-лайн та реєстрацію земельної ділянки.