Головний зміст

photo 758 20060109У зв’язку з необхідністю більш чіткого законодавчого врегулювання питань, пов’язаних із забезпеченням доступу до судових рішень, ухвалених судами, веденням Єдиного державного реєстру судових рішень, надання доступу до судових рішень правоохоронним органам при здійсненні ними своїх повноважень у ВРУ зареєстрували Проект Закону " Про доступ до судових рішень"5406 від 16 листопада 2016 року.

 

 

 

 

Внесенню до Реєстру підлягають усі електронні копії судових рішень судів (окрім тих, що містять державну таємницю), а також електронні копії окремих думок суддів.

У проекті Закону, зокрема, передбачено особливості внесення до Реєстру ухвал слідчих суддів. Також врегульовано питання можливості підписання та надсилання до Реєстру електронної копії судового рішення суддів, які втратили можливість їх підписання власним електронним цифровим підписом (звільнення судді з посади, припинення повноважень судді, хвороба, відпустка тощо). Проектом Закону пропонується надати повний доступ до судових рішень працівникам НАБУ, ВРЮ, ВККС. Крім того, передбачена можливість видачі копії судового рішення з Реєстру за заявою особи іншим судом, якому визначено територіальну підсудність справ, у разі неможливості видачі копії судового рішення з матеріалів судової справи в суді, який ухвалив судове рішення.

Загалом, прийняття Законопроекту врегулює відносини щодо забезпечення доступу до судових рішень, ухвалених судами, ведення ЄДРСР, надання доступу до судових рішень правоохоронним органам при здійсненні ними своїх повноважень.

Прогнозують, що прийняття цього законопроекту сприятиме відкритості діяльності судів та реалізацію міжнародних стандартів доступу до інформації.