Головний зміст

intelectual25 листопада 2016 року відбувся круглий стіл “Судова реформа та перспективи розгляду судами конкуренційних спорів” організований Фондом розвитку конкуренції спільно з Вищим господарським судом України в Американському домі. Про це повідомляє пресс-центр ВГСУ на офіційному сайті.

 

 

 

 

 

Співголова Експертної ради Фонду розвитку конкуренції Олександр Мельниченко у вступному слові, нагадав, що на сьогодні судові спори, що виникають з конкуренційних правовідносин, вирішуються як господарськими, так і адміністративними судами. На його думку, це унеможливлює формування сталої судової практики з вирішення конкуренційних спорів, яка відповідала б кращим світовим зразкам та забезпечила б дотримання принципу правової визначеності. Олександр Мельниченко переконаний, що у ході судової реформи необхідно остаточно вирішити питання підвідомчості всіх без винятку спорів у сфері конкуренції одній гілці судової влади, незалежно від того, хто є сторонами судового процесу - державні органи, суб’єкти господарювання чи інші сторони.

У свою чергу, у рамках доповіді “Судовий захист економічної конкуренції: сучасний стан і перспективи” Голова ВГСУ Богдан Львов наголосив, що для розвитку громадянського суспільства необхідні, по-перше - здорова конкуренція, а по-друге – справедливий суд. “Так склалося, що в нашій державі створювати здорову конкуренцію не легше, ніж справедливий суд. Проте ми мали певні переваги у зв’язку з існуванням спеціалізованої палати у ВГСУ, спеціалізованих колегій у апеляційних судах та спеціалізації суддів у місцевих господарських судах, наприклад, напрацьована певна усталена практика у вирішенні таких спорів. Оскільки принципи застосування конкуренційного законодавства фактично єдині як для органів Антимонопольного комітету України, так і для суддів, то нам лише доводилося стримувати суддів від переоцінки висновків АМКУ, обмежуючи їх лише перевіркою на предмет відповідності методикам антимонопольного та понятійного апарату. Ми цінуємо налагоджені контакти з АМКУ, громадськими організаціями, представниками європейських установ, що спеціалізуються з цих питань”, - підкреслив очільник ВГСУ. На його переконання, такі контакти є запорукою правильного та однакового застосування антимонопольного законодавства, підготовки пропозицій щодо його вдосконалення, розробки відповідних законопроектів та надають змогу оперативно інформувати суддів з питань правового регулювання конкуренції у підприємницькій діяльності. 

Також, Богдан Львов нагадав, що питання щодо розмежування юрисдикції у справах за участю органів АМКУ, на жаль, залишається дуже актуальним. Адже протягом 2008-2015 років їх розглядали як адміністративні, так і господарські суди. За цей час судді втрачали спеціалізацію, досвід, якісні показники роботи, а від цього страждали і суб’єкти господарювання. І лише у 2015 році ВСУ закріпив юрисдикційну приналежність таких спорів виключно за господарськими судами. “За всіма світовими стандартами питання недобросовісної конкуренції відносяться до сфери інтелектуальної власності. В цьому контексті законодавець і визнав за необхідне створити відповідний спеціалізований суд”, - зазначив Богдан Львов.

Наостанок, народні депутати України виступили з ініціативою передати повноваження з розгляду конкурентних спорів Вищому суду з питань інтелектуальної власності. На їх переконання, інші способи розгляду цих спорів не можуть гарантувати відповідну якість рішень.