Головний зміст

vru signУчасники міжнародної конференції «Новий погляд на суддівське самоврядування», яка протягом 5–6 грудня 2016 року пройшла в м. Києві, обговорили шляхи реагування та втручання в діяльність судів з боку законодавчої та виконавчої гілок влади, внутрішні загрози індивідуальній незалежності суддів у судовій системі, обмін досвідом щодо засобів та підходів захисту суддівської незалежності в інших країнах.

 

 

 

 

На думку члена ВРЮ А.Бойка, обраний Україною шлях до інституційної незалежності судової влади реалізує об’єктивні передумови для створення безстороннього суду та реальної незалежності судді. Водночас А.Бойко висловив сподівання, що дообрання з’їздом суддів низки суддів до складу Вищої ради правосуддя зніме можливі застереження щодо належності складу цього органу, а судді з розумінням поставляться до необхідності перехідного періоду, відповідно до якого склад Вищої ради правосуддя буде повністю сформовано за новим принципом лише у 2019 році. А.Бойко проаналізував закладені у проекті закону «Про Вищу раду правосуддя» гарантії забезпечення незалежності судді, зокрема у питаннях дисциплінарних проваджень, дотриманні функціонального імунітету судді та ін. Утім, на думку А.Бойка, низка питань потребує вирішення на законодавчому рівні.

«Ми повинні розуміти, що коли йдеться про незалежність судді і судової влади, важливо, як це сприймається ззовні. Чи суспільство сприймає суд безстороннім, чи це викликає сумнів?» – сказав А.Бойко, наголосивши, що сьогодні особливо актуальною є здатність судді чинити опір будь-якому впливу, і на цей психологічний аспект слід звертати увагу, оскільки насамперед йдеться про готовність судової системи та суспільства утвердити культуру незалежності судді і в цьому процесі Вищій раді правосуддя відведено ключову роль.

Джерело: прес-служба  ВРЮ