Головний зміст

rau20 червня у Верховній Раді було прийнято в першому читанні законопроект №6232 “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів”.

 

 

 

Проте не з усіма положеннями згодні представники Національної асоціації адвокатів України. Так Комітет законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності НААУ провів засідання, присвячене обговоренню положень законопроекту №6232 та виявив ряд норм, які не можуть бути прийнятними для адвокатської спільноти.

 

Так, в Комітеті стверджують, що законопроект містить низку положень, які обмежують можливості адвокатів у судовому процесі та ефективність захисту, при цьому значно розширюючи оціночних судження при вирішенні деяких процесуальних питань з боку суддів.

 

Найбільше заперечень членів комітету викликала стаття 400-1 проекту змін до Кримінального процесуального кодексу яка передбачає кримінальну відповідальність адвокатів за завідомо неправдиве повідомлення суду про повноваження представляти іншу особу у суді, а також невнесення адвокатом до ордера відомостей щодо обмежень повноважень, встановлених договором про надання правничої допомоги.

 

В Комітеті вважають, що дання стаття - “це наміри знайти щось, щоб можна було порушувати кримінальні справи без жодних підстав відносно адвокатів”.

 

Консолідовані пропозиції адвокатури до законопроекту 6232 будуть направлені до комітетів парламенту та керівництва Верховної Ради.