Головний зміст

VSU 150313Інна Берднік, суддя Верховного Суду України, під час брифінгу, який відбувся 26 червня, розповіла про деякі цікаві справи, розглянуті Судовою палатою ВСУ в господарських справах.

 

 

 

 

 

 

Судова палата у господарських справах ВСУ розглянула декілька справ за позовами комунальних підприємств до орендарів (приватних підприємств) нежилих приміщень площею понад 200 кв.м. про розірвання договорів оренди в зв’язку з порушенням умов цих договорів щодо внесення орендної плати більше ніж 3 місяці підряд. У цих справах ВСУ звернув увагу на те, що відповідно до положень статті 759, 782 ЦК України; статей 283, 287, 291 ГК України та статті 5 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» комунальне підприємство не може виступати орендодавцем нерухомого майна комунальної власності площею понад 200 кв.м. та мати права орендодавця, тому не має права вимагати розірвання договору оренди.

 

Також було розглянуто декілька справ за позовами сільськогосподарських учбових закладів про визнання недійсними договорів підряду на вирощування сільськогосподарської продукції, укладених з фізичною особою-підприємцем, за умовами яких позивач зобов’язався виконати роботи з вирощування сільськогосподарської продукції на землях, які належали йому на праві користування із залученням студентів до навчально-виробничої практики, а фізична особа-підприємець зобов’язався прийняти ці роботи й оплатити.

 

Звертаючись до суду з позовом про визнання недійсним договору підряду, сільськогосподарських учбових заклад вказував на порушення закону при його укладенні. Разом з тим, позивачі не вказували, а суди при розгляді справ не встановили, які саме права позивачів були порушенні внаслідок укладення таких договорів. Тобто за захистом якого порушеного права позивачі звернулися, оскільки внаслідок укладення та виконання умов договору позивач регулярно отримував оплату. Ураховуючи наведене, ВСУ погодився з висновком суду першої інстанції про відмову у задоволенні позову.