Головний зміст

Logo 181Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до Конституційного Суду України з поданням щодо перевірки конституційності абзацу четвертого частини першої статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

 

 

 

 

 В цьому абзаці зазначається, що уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчинені тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину, винесеного законом до підслідності Національного антикорупційного бюро України, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі, якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

 

Лутковська стверджує, що вищевказані положення не відповідають Конституції України:

 

«Вбачається, що дискреційні повноваження відповідних уповноважених осіб щодо прийняття рішення щодо обмеження права на свободу мають бути однозначно визначені в законі. За відсутності будь-яких критеріїв, які б надавали можливість передбачити, за яких обставин уповноважена особа може дійти висновку про можливість втечі підозрюваного, оскаржуване положення не відповідає принципу юридичної визначеності як елемента принципу верховенства права, гарантованого частиною першою статті 8 Основного Закону України».

 

З повним обґрунтуванням цієї позиції можна ознайомитися за посиланням.

 

Зазначимо, що розглядати подання, звернення і скарги, буде новий Конституційний Суд, створений відповідно доЗакону України «Про Конституційний Суд України» №2136-VІІ від 13 липня 2017 року.