Головний зміст

justis goldВ.о. голови Святошинського районного суду міста Києва Андрій Скорін, прокоментував події, що мали місце 23-24 жовтня під час розгляду клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу командиру добровольчого батальйону ОУН.

 

 

 

 

 

23 жовтня 2017 року до Святошинського районного суду міста Києва надійшло клопотання старшого слідчого Святошинського УПГУНП у м. Києві щодо обрання міри запобіжного заходу стосовно підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України (вчинення хуліганства, тобто грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Як відомо, 21 жовтня 2017 року біля станції метро «Академмістечко» в м. Києві з участю командира добровольчого батальйону ОУН сталася бійка зі стріляниною з травматичної зброї, в результаті чого одна людина була поранена.

 

Справу було призначено до розгляду на 23 жовтня 2017 року на 17 годину 00 хвилин. Слідчим суддею було вчинені всі можливі та передбачені законодавством дії для повного та всебічного розгляду даного клопотання, дано можливість підозрюваному перебувати в залі поряд зі своїми захисниками, вислухано та розглянуто численні клопотання, як підозрюваного, так і його захисників, забезпечено вільний доступ до зали громадян, представників ЗМІ, народних депутатів України.

 

У справі через пізній час було оголошено перерву до 09 години 00 хвилин 24 жовтня 2017 року та повідомлено учасників судового розгляду про те, що підозрюваного на нічний час доби буде етаповано до ізолятора тимчасового тримання та на 09 годину 24 жовтня 2017 року буде доставлено до суду для розгляду справи по суті.

 

Після чого, особи, які перебували в залі суду як вільні слухачі, вчинили бійку та штовханину, висловлювали погрози на адресу судді, відмовлялися залишити залу судового засідання, на зауваження суду не реагували. Судді та секретарю судового засідання вдалося вийти із зали за допомогою працівників поліції. Після цього так звані «громадські активісти» заблокували зал судового засідання та почали бити вікна, нищити техніку, якою, зокрема, забезпечувався запис засідань та відеоконферензв`язок, меблі, скляний бокс для підозрюваних тощо.

 

У зв’язку із вказаними подіями суд був вимушений звернутися до Національної поліції України для припинення правопорушення. Також Святошинський районний суд міста Києві офіційно звернувся до Генеральної прокуратури України, Вищої ради правосуддя та Ради суддів України стосовно подій 23-24 жовтня під час розгляду зазначеної справи з повідомленням про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя для вжиття передбачених чинним законодавством України заходів щодо усунення та запобігання втручання у здійснення правосуддя як з боку громадських активістів, так і народних депутатів України.