Головний зміст

IMG 1747 1Cьогодні, 25 січня 2018 року, Київський районний суд міста Одеси із робочим візитом відвідали керівник Програми USAID «Нове Правосуддя» Девід Майкл Вон, експерт Програми Шеннон Солтер, юридичний радник Ольга Ніколаєва та  перекладач Ірина Черненко.

 

 

 

 

Шеннон Солтер очолює Трибунал із вирішення цивільних спорів (Civil Resolution Tribunal) у Ванкувері, Британська Колумбія, Канада. Цей суд є одним із перших у світі судів, який вирішує спори лише в онлайн-режимі.

 

 

IMG_1514.jpg

 

IMG_1566.jpg

 

IMG_1545.jpg

 

 

 

Привітали гостей голова суду Сергій Чванкін, судді Оксана Куриленко, Павло Прохоров, Володимир Петренко, Валеріан Луняченко, Ірина Пучкова, Олена Васильків, Ян Бескровний, Олена Коваленко, Любов Калініченко та професор, завідувач кафедри цивільного процесу НУ "ОЮА" Неллі Голубєва.

 

 

IMG_1523.jpg

 

 

IMG_1548.jpg



IMG_1528.jpg

 

Головною метою візиту стала презентація Суду з вирішення цивільних спорів (СВЦС) – першого онлайн суду в Канаді.

 

IMG_1751.jpg

 

IMG_1554.jpg

 

Девід Майкл Вон, розпочинаючи презентацію, зазначив: «Дуже приємно продовжувати роботу в новому році саме з вашого суду, я дуже радий, що вже реалізовуючи проекти за підтримки Прогами USAID «Нове Правосуддя», ви готові долучатися до нових та втілювати їх в життя.

 

IMG_1593.jpg

 

IMG_1602.jpg

 

IMG_1630.jpg

 

Вчора ми провели зустрічі з представниками ВРП, ВККСУ та ДСА України, які дуже схвально оцінили цей проект. Тому, сьогодні ми хочемо продовжити обговорення можливості запровадження в Україні канадського досвіду в контексті оновлення процесуального законодавства, а також, з вашою допомогою, визначити справи, які могли б вирішуватися в режимі онлайн в Україні».

 

 

IMG_1587.jpg

 

IMG_1612.jpg

 

IMG_1584.jpg

 

Шеннон Солтер розпочала презентацію онлайн суду, зазначивши, що основними його принципами є гнучкість, відкритість, доступність, ефективність та своєчасність.

 

 

IMG_1577.jpg

 

IMG_1597.jpg

 

Суддя розповіла про найбільш оптимальні варіанти для впровадження онлайн-врегулювання спорів в Україні. Вона відзначила, що розгляд справ у такому режимі сприятиме своєчасному їх вирішенню та зменшить завантаженість судів.

 

 

IMG_1636.jpg

 

IMG_1605.jpg

 

Шеннон Солтер підкреслила, що в Канаді 99 % користувачів їх суду отримують послуги суду через веб-сайти.

 

 

IMG_1659.jpg

 

 

 

На запитання судів, який відсоток рішень суду оскаржується, доповідач зазначила, що це лише 0,5% рішень.

 

IMG_1660.jpg

 

При цьому, в суді працює лише 5 осіб на постійній основі, а 38 працівників залучаються за сумісництвом, тобто це ті судді, які працюють і в інших судах.

 

 

IMG_1627.jpg

 

 

IMG_1697.jpg

 

 

«Основна ідея програми наступна: спочатку суд надає позивачам можливість через інтернет-програму пояснити суть спору, потім – через електронні інструменти врегулювати спір листуванням, якщо це не вдається, відбуваються перемовини із залученням медіатора, і лише у разі неможливості досягти згоди, такий спір вирішується професійним суддею.

 

 

IMG_1666.jpg

 

IMG_1676.jpg

 

IMG_1699.jpg

 

Для успішної реалізації проекту необхідно обрати одну чи декілька категорій справ, потім цей перелік можна розширити», - зазначила Шеннон Солтер.

 

IMG_1651.jpg

 

 

IMG_1743.jpg

 

 

 Судді Київського районного суду міста Одеси, в свою чергу, запропонували такі категорії справ як розірвання шлюбу, стягнення безспірної заборгованості, стягнення аліментів.

 

IMG_1723.jpg

 

IMG_1734.jpg

 

 

IMG_1692.jpg

 

 

Координатор Прогами USAID «Нове Правосуддя» Ольга Ніколаєва підсумувала: «Наразі нами проводиться кропітка робота, буде залучена велика кількість експертів. Після від’їзду Шеннон у Ванкувер, вона здійснить оцінку можливості реалізації реалізації проекту у Київському районному суді міста Одеси та розроблятиме відповідні рекомендації».

 

 

IMG_1739.jpg

 

Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін подякував гостям та зазначив, що судді та апарат Київського районного суду міста Одеси готові до нових звершень та проектів, запевнивши, що будуть докладені всі зусилля для плідної співпраці та реалізації проекту «Онлайн суд».

 

 IMG_1728.jpg

 

 

IMG_1747.jpg