Головний зміст

19056426 303Офіційне визнання і підтвердження державою фактів народження чи смерті особи на тимчасово окупованій території України в АР Крим та місті Севастополі можливе виключно на підставі судового рішення про встановлення факту, що має юридичне значення.

 

 

 

 

 

 

Статтею 317 Цивільного процесуального кодексу України визначено територіальну підсудність розгляду судами справ зазначеної категорії, встановлено невідкладність розгляду таких справ, а також визначено засади негайного виконання судових рішень у справах цієї категорії.

 

За визначенням статті 317 Цивільного процесуального кодексу України із заявою про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, батьки можуть звертатися до будь-якого місцевого загального суду на материковій території України, але з заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, з урахуванням вимог статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", заінтересовані особи можуть звертатись виключно до місцевого загального суду міста Києва, що визначається Апеляційним судом міста Києва.

 

Внесення, на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, актового запису про смерть особи до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та видача, на підставі внесеного актового запису, свідоцтва про смерть є необхідною умовою для відкриття спадщини.

 

Обмеженість у виборі загального місцевого суду для звернення з заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України для багатьох громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Кримського півострова, створює серйозні труднощі. Зокрема, зростають транспортні видатки, а на саму процедуру отримання свідоцтва про смерть витрачається значний час.

 

Задля вирішення цього питання до Верховної ради України було внесено законопроект 8389 «Про внесення змін до статті 317 Цивільного процесуального кодексу України» яким пропонується внести зміни до статті 317 Цивільного процесуального кодексу України в частині розширення територіальної підсудності у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України.

 

Таким чином, метою прийняття законопроекту є зняття обмежень у виборі загального місцевого суду для звернення з заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Кримського півострова.