Головний зміст

7527 mСьогодні, 8 листопада, в Одесі у приміщенні готелю "Панорама ДеЛюкс" відбувся круглий стіл "Особливості застосування пробації та підготовки досудової доповіді: їх значення для судів".

 

 

 

 

 

 

IMG 7181

Захід проводився за ініціативою Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні". Під час заходу обговорили мету та цілі пробації, значення пробації для зниження рівня скоєння повторних правопорушень, особливостей застосування пробації, обов'язків, які суд може накладати на особу, щодо якої застосовується пробація, складання та застосування досудової доповіді.

IMG 7384

Експерти Проекту ЄС разом з суддями з Нідерландів та Норвегії ознайомили українських колег з практичним досвідом застосування досудових доповідей, інформацією, яка входить до їх складу  та значенням оцінювання ризиків скоєння повторних правопорушень.

IMG 7443

Феміду представляли судді Київського, Приморського, Малиновського, Суворовського судів міста Одеси, судді Арцизького районного суду, Білгород-Дністровського міськрайонного суду, а також Апеляційного суду Одеської області. У круглому столі прийняли участь Асоціація слідчих суддів України і Рада адвокатів Одеської області.

IMG 7273

Робота розпочалась зі слів координатора Проекту Довідаса Віткауткаса про значимість заходу, адже саме він може вплинути на подальший перебіг судової реформи в України та зближення з Європейським Союзом. "Пробація – це не лише інститут, а й один з важелів, який покликаний покращити ситуацію в тюрмах та пенітенціарній системі загалом. Ми тут сьогодні для того, щоб обмінюватися досвідом, зокрема через дискусію" – зазначив він.

IMG 7380

Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Анатолійович Чванкін зазначив, що питання пробації є дуже важливим не лише для судової системи, а й для прокуратури та адвокатури. «Одеса – сприятлива до новацій, тому ми докладемо усіх зусиль, щоб пробація була впроваджена і розвивалась в нашому регіоні на високому рівні. Судді бажають вдосконалюватися, і в цьому нам допоможе досвід іноземних держав».

IMG 7152

Сергій Анатолійович  акцентував увагу на  перспективності інсититуту превенції: «У 2015 році було прийнято Закон «Про пробацію» і вже через рік-два він дасть результати. Засуджені повинні розуміти, про них піклуються і дають шанс виправитись. Проте прийняття Закону – мало. Необхідно навчитися застосовувати його на практиці, бо інакше всі наші пропозиції та зауваження залишаться простою розмовою. Саме ефективна реалізація превентивної функції дасть змогу порушникам їм законослухняними».

IMG 7203

З доповіддю "Пробація в Україні: історія і сучасність" виступив Директор Департаменту пробації Олег Борисович Янчук, в якій детально розповів про процес впровадження пробації та основні положення діючого законодавства. Також він представив модель майбутньої служби, яка прийде на зміну кримінально-виконавчій. "Історія відбувається тут і зараз" – і ще раз наголосив на важливості заходу.

IMG 7455

Суддя Київського суду Ігор Олексійович Борщов зазначив певні недоліки діючого закону та висловив своє бачення подальших законодавчих змін. Зокрема, він пропонує: «По-перше, залучати представника органу пробації  на стадії досудового розслідування та направляти обвинувальний акт до суду вже з досудовою доповіддю. По-друге, розширити дію Закону і на осіб, які вчинили адміністративні правопорушення тощо».

IMG 7511

Круглий стіл завершився жвавою дискусією учасників, в процесі якої виникли ідеї щодо вдосконалення інституту пробації та механізму його реалізації.

 IMG 7527