Головний зміст

30fthdt17707 листопада стартував конкурс на посади суддів Верховного Суду. Таким чином, розпочинається перезавантаження суддівської системи. Про це сьогодні на брифінгу повідомили Голова Комісії Сергій Козьяков, члени Комісії Станіслав Щотка, Михайло Макарчук та Андрій Василенко.

 

 

 

 

 

Конкурс в декілька етапів здійснить Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Переможців буде визначено на початку березня 2017 року. Не пізніше 30 березня новий Верховний Суд має бути сформовано.

 

Спробувати свої сили у конкурсі зможуть судді, науковці, адвокати, які мають професійний стаж роботи не менше 10 років.

«Вперше суддею Верховного Суду зможуть стати люди «поза системи», які мають привнести нове бачення та нові цінності в роботу найвищого суду країни. Це національний проект на 25 років. Судді обиратимуться безстроково, їх повноваження закінчаться з досягненням 65-річного віку. Змінюватимуться політики, парламентарі, урядовці, а судді нового Верховного Суду продовжуватимуть вершити правосуддя. Тому важливо обрати найкращих – особистостей, які відповідатимуть не лише професійним, але й етичним вимогам та будуть доброчесними», – Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков.

 

Конкурс (кваліфікаційне оцінювання) складатиметься з двох етапів:

 

  • Перший етап – анонімне письмове тестування та виконання практичного завдання;
  • Другий етап – співбесіда.

Кандидати, допущені до другого етапу, також складатимуть тестування особистих морально-психологічних якостей та загальних здібностей.

 

Перевірка кандидатів та контроль громадськості. До першого етапу будуть допущені кандидати, які пройдуть спеціальну перевірку. Інформацію про кандидатів перевірятиме Громадська рада доброчесності.

 

«Важливо, щоб оперативно надходила інформація про кандидатів на посаду судді Верховного Суду, яка, на думку громадських організацій, має бути врахована Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. ВККСУ зацікавлена у прозорості конкурсу. Комісія своєчасно розглядатиме вмотивовані висновки Громадської ради доброчесності», – повідомив секретар кваліфікаційної палати Станіслав Щотка.

 

Після визначення переможців, у березні 2017 року, Вища кваліфікаційна комісія суддів України надасть рекомендації Вищій раді правосуддя щодо призначення кандидатів на посади. Вища рада правосуддя розгляне їх та підготує подання Президенту, який підпише указ про призначення.

 

За результатами конкурсу буде сформовано Верховний Суд у складі 120 суддів, які оберуть Велику палату, Голову Верховного Суду та керівництво касаційних судів у складі Верховного Суду.